Specijalni izvještaj

Nositelji javnih funkcija trebaju biti otvoreniji prema LGBT osobama

Lifestyle / Flash | 06. 12. 2016. u 14:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tematska sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj je prezentiran Specijalni izvještaj o pravima LGBT osoba u BiH koji je načinila Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, održana je danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Borislav Bojić je kazao da izrada izvještaja predstavlja sveobuhvatno istraživanje statusa i prava LGBT osoba u BiH i sadrži podatke i informacije dobivene od javnih vlasti, nevladinih organizacija, akademskih stručnjaka kao i primjerke iz prakse institucije ombudsmena.

Po njegovim riječima, cilj ovog izvještaja je utvrđivanje trenutnog stanja i stvarnog pristupa ljudskim pravima od strane pripadnika LGBT zajednice, ukazivanje nadležnim tijelima koje mjere je potrebno poduzeti radi unapređenja položaja ove populacije kao i podizanje svijesti građana BiH i informiranje javnosti o trenutnom stupnju ostvarivanju prava LGBT osoba.

Ombudsmen Jasminka Džumhur ocijenila je da su 2015. i 2016. godine načinjeni određeni pomaci u BiH.

Navela je da su, prije svega, usvojene izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije koje su značajne kada govorimo, ne samo o LGBT zajednici, nego o bilo kojoj grupaciji koja se smatra ugroženom.

''Ono što ostaje pred nama je pitanje implementacije'', istaknula je Džumhur.

Dodala je kako vjeruje da će učesnici sa današnje tematske sjednice poslati jasnu poruku izvršnoj vlasti da se mora aktivnije uključiti u implementaciju zakonskog okvira, ''ako zaista želimo izvršiti svoje obveze''.

Tijekom sjednice Zajedničke komisije rečeno je da je jedan od ciljeva Izvještaja probuditi svijest po pitanju zaštite prava LGBT osoba.

Također je navedeno da Ombudsmeni posebno ukazuju da bi nositelji javnih funkcija trebali otvorenije istupati u zaštiti ove kategorije građana povodom pojedinačnih incidenata, ali i generalno.

''Ombudsmeni izražavaju nadu da će ovaj izvještaj skrenuti pažnju na položaj LGBT osoba u bh. društvu. Preporuke upućene nadležnim organima da poduzmu odgovarajuće zakonske i druge mjere predstavljaju konkretan korak k unapređenju položaja ove populacije u svim sferama života '', navedeno je, između ostalog, tijekom sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close