Život u mraku

Norvežani proslavili pojavljivanje sunca nakon dva mjeseca

Lifestyle / Flash | 21. 01. 2016. u 17:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici Tromsa na sjeveru Norveške su organizirali veliko slavlje u povodu pojavljivanja sunca iznad njihovog grada nakon dva mjeseca, prenosi Agencija Anadolija.

Kako navodi portal "Local", stanovnici ovog grada su u velikom stilu slavili kraj polarne noći, odnosno dva mjeseca života u mraku.

Polarna noć je prirodni fenomen koji se pojavljuje sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga, a tijekom kojeg sunce ne izlazi iznad horizonta, kada noć traje 24 sata na dan.

Vrijeme tijekom kojeg sunce ne izlazi ovisi o geografskom položaju mjesta, a varira od 20 sati na samim krugovima do 186 dana na polovima.

Sunce iznad norveškog Tromsa nije se pojavljivalo sve od 27. studenog.

Uposlenici mnogih kompanija i djeca u vrtićima danas su se pridružili grandioznoj proslavi pojavljivanja sunca iznad grada.

Kako navode lokalni mediji, najviše posla su izgleda imale slastičarnice koje su jedva uspjevale pripremiti kolače koje su kupovali stanovnici kako bi proslavili ovaj, za njih, svečani trenutak.

Pojavljivanje sunca iznad Tromsa je također prenošeno uživo i na televiziji.

Dok su se stanovnici Tromsa danas radovali suncu, oko 3.000 stanovnika arktičkog arhipelaga Svalbarda će morati sačekati još mjesec dana kako bi i oni ugledali sunce.

Kopirati
Drag cursor here to close