fantastični dizajneri

Norveška dobiva najljepše novčanice na svijetu, pogledajte

Lifestyle / Flash | 17. 10. 2016. u 08:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skandinavci su još jednom potvrdili reputaciju fantastičnih dizajnera, a Norveška reputaciju jedne od najpoželjnijih zemalja za život. Centralna norveška banka je, naime, početkom godine raspisala natječaj za dizajn novih novčanica, tema je bila “more”, a odabrana rješenja, ali i ona koja se ipak neće naći na službenoj valuti Norveške, oduševila su cijeli svijet.

U posljednji krug je ušlo osam timova, a žiri je odlučio pomiješati radove dva kandidata i iskoristi jedan prijedlog za prednju stranu, a drugi, mnogo smjeliji, za zadnju stranu kruna.

Tako će na licu novčanica biti radovi timova "Metrick sistem" i Terjea Tenesena, koji su opisani kao "otvoreni, svijetli i tipično nordijski", dok će na naličju biti moderni, pikselizirani dizajn tima "Snoheta dizajn".

"Kada se kontrasti poklope, kada meko sretne oštro, a digitalno analogno, nastaje dinamika. Naš dizajn prije svega predstavlja piksele, vizualni jezik našeg vremena", navode iz pobjedničkih timova.

Zanimljivo je da je stručni žiri treći tim proglasio za pobjednika, ali je ipak odlučio da na novčanicama koje će se koristiti od 2017. godine ne bude pobjednički dizajn, a među kandidatima se posebno ističe dizajn novčanica sa dječjim crtežima koji je oduševio cijelu planetu.

Službeno je priopćeno da na će na odabranom dizajnu nastaviti raditi stručnjaci kako bi se novčanice osigurale od krivotvorenja i pripremile za korištenje u bankomatima. Opći dojam je da će jedna od najbogatijih nacija na svijetu od 2017. godine imati i najbolji novac na svijetu.

Sve pobjedničke prijedloge možete pogledati u službenom dokumentu Centralne norveške banke, a u foto-galeriji koja vam predstavljamo i neke od kreativnih prijedloga koji se ipak neće naći na službenoj valuti Norvešte od 2017. godine, ali definitivno zaslužuju našu pažnju, prenosi portal Kucastil.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close