Jelovnik vikinga

Nordijska dijeta je hit u svijetu: Mršavite, a ne uništavate zdravlje

Lifestyle / Flash | 20. 06. 2015. u 12:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nordijska dijeta postala je hit među poznatima. Istraživanja su pokazala da uz jelovnik Vikinga možete skinuti dosta kilograma, sniziti tlak i biti zdraviji. Čak bolja i od mediteranske.

Oni koji su prilikom istraživanja jeli lokalnu dansku hranu skinuli su tri puta više kilograma od onih koji su jeli ćufte, picu i špagete.

Danska ishrana podrazumijeva mnogo voća, povrća i bilja, kao i mnogo ribe, a malo drugog mesa.

Najvažnije je jesti sezonsku hranu, pa je tako pečeni bakalar s celerom savršen za večeru u proljeće, dok je pržena štuka s kupusom pogodna večera ljeti.

Znanstvenici s Univerziteta u Kopenhagenu insipraciju za nordijsku dijetu pronašli su u 'Nomi', lokalnom restoranu koji u posljednjih 10 godina ohrabruje ljude da jedu sezonsku, lokalnu hranu.

U studiji je sudjelovalo 180 gojaznih ljudi. Oni su podijeljeni u dve grupe i tijekom šest mjeseci su jeli ono što im je rečeno. Svim sudionicima je rečeno da jedu dok ne osjete da su siti, da paze na veličinu porcije i da ne broje kalorije.

'Dansku dijetu' držalo je 68 ljudi, dok je ostalih 112 držalo novu 'nordijsku dijetu'. Oni koji su držali 'nordijsku dijetu' dobili su knjigu sa 180 recepata s tri plana menija za svaku sezonu, dok su oni na 'danskoj dijeti' dobili knjigu sa 99 recepata bez menija – pošto sezonske varijacije nisu bile bitne.

Nakon šest mjeseci se pokazalo da su oni koji su se hranili 'nordijski' smršali u prosjeku 4,7 kilograma, dok su oni koji su se hranili 'danski' smršali 1,5 kilograma. Osim toga, 'nordijska ishrana' je bila bolja i za krvni tlak.

Ova dijeta se može primenjivati svuda u svijetu. Bilje, bobičasto voće, pečurke, alge, cijele žitarice, kupus, povrće i krumpir dostupni su svima. Veća količina ribe u ishrani smanjuje količinu mesa.

Glavni trik je u tome što ćete jedući sezonske i svježe namirnice izbjeći konzervirane stvari sa zasićenim mastima i pretjerano mnogo šećera.

Kopirati
Drag cursor here to close