Preseljenje

Njemačku zamijenila Hercegovinom: Nadam se da ću ovdje naći svoje mjesto pod suncem

I dok drugi sanjaju o Njemačkoj, Nevena i Sveto sanjaju da u Trebinju zauvijek nađu svoje mjesto pod suncem.
Lifestyle / Flash | 14. 01. 2019. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ima priča i životnih i ljubavnih koje krenu nekim drugačijim, u svakom slučaju Gospodnjim putevima. I ti putevi uvijek u dobroj luci pristanište nađu, a takva je i životna priča Nevene i Sveta Stanića iz Trebinja.

Nevena je dolazeći iz Njemačke na raspuste kod obitelji sanjala da će se jednog dana preseliti u Hercegovinu.

''Možda zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Moji roditelji i dalje žive u Njemačkoj, a brat u Austriji. Međutim, ja od malih nogu obožavam ovaj grad, klimu, ljude… U jednom trenutku mi se pružila prilika da dođem na duže u Hercegovinu. U tom periodu upoznala sam i Svetu i ostala u Hercegovini. Nadam se za sva vremena'', riječi su kojima Nevena Stanić sa širokim osmijehom na licu počinje objašnjavati zašto je odlučila da živi u Trebinju, a nije Svetu uvjerila da sele za Njemačku. 

Rad u hostelu

Danas su supružnici i imaju sina Aleksu. Sveto je vlasnik “Sportskog bara” u Kastelu, a Nevena rukovodi jednim hostelom u Gorici, piše Glas Srpske.

Priznaje Nevena da nije prekinula sve poslovne veze sa Njemačkom. Povremeno odlazi, jer radi kao konzultant u jednoj firmi, ali svi planovi i želje ovih mladih roditelja usko su povezani sa Trebinjem i Hercegovinom, mjesto Svetinog rođenja i Neveninog porijekla.

Stanići su iznajmili hostel u Gorici i započeli renoviranje. Uglas se smiju dok se prisjećaju kako im je došla prva grupa turista, a pola hostela bilo u ruševini. Sada, na kraju turističke sezone, mogu reći da su prezadovoljni. Veći dio objekta je u funkciji, a osposobili su i restoran u koji može da sjedne 100 osoba. Upoznali su mnogo novih ljudi, zanimljivih na svoj način.

Pokušavaju pobrojati goste iz Kine, Rusije, Kanade, Njemačke, Šri Lanke ili one koji su u hostel stigli na biciklu iz Nizozemske.

''Nikad neću zaboraviti Nizozemca koji je stigao biciklom. Samo je želio da prespava i odmori se na putu za Dubrovnik. Međutim, mi smo mu toliko pričali o Trebinju da je on na rastanku samo rekao: “Obećavam da ću doći u kolovozu sa ženom!” Naravno, mislili smo da on to govori iz čiste kurtoazije, ali on je stvarno došao u kolovozu sa ženom. Bili su nekoliko dana i obišli većinu naših znamenitosti. I naravno, otišli su oduševljeni'', preuzima riječ Sveto.

Kaže da se turisti mnogo interesuju za planinarenje, kajak, paraglajding, manastir Tvrdoš.

''Pokušavamo im biti na usluzi i u saradnji s lokalnim partnerima organizirati i rent-a-car, te vožnju kvodovima po Morinama i Nevesinju, paraglajding i baš to što traže - dobar, a jeftin smještaj sa odličnim obrocima'', kaže Sveto.

Život u Trebinju

Posebna ponuda obitelji Stanić, “Sportskog bara” i hostela “The Red Door ” je kraft pivo. Zatekli smo ih u procesu registracije mini-pivare. Za sada prave svijetlo pivo i krenuli su sa njegovom službenom prodajom. Početna ideja im je da osiguraju kafić i hostel, a kako se posao bude širio, i oni će povećavati kapacitet. Za sada na 15 dana prave od 150 do 200 litara, a u “Sportskom baru” nude 55 vrsta piva.

I dok drugi sanjaju o Njemačkoj, Nevena i Sveto sanjaju da u Trebinju zauvijek nađu svoje mjesto pod suncem. I dobro im ide.

Koliko Hercegovina ima šansi na probirljivom europskom tržištu svjedoči interesantan podatak koji nam je Nevena rekla.

''Kod mene svake godine dolaze dvije drugarice iz Njemačke. One su šetajući se pored Trebišnjice primijetile mnogo smokava o kojima niko ne vodi računa. Cijeli dan bi bile kod smokava i uživale u njima. Nisu se prestajale čuditi kako nitko o tome ne vodi računa, a cijena jedne smokve u Njemačkoj je euro. Računica je jednostavna'', kaže Nevena.

Kopirati
Drag cursor here to close