'Božji Rambo'

Nizozemac, zahvaljujući svom ludom planu, spašavao živote širom ratne BiH

Bivši član danskih Jægerkorpset divizija bio je "naoružan" samo Biblijom i vjerom da svoju humanu i humanitarnu misiju obavi do kraja.
Lifestyle / Flash | 27. 02. 2020. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jeste li ikada čuli priču o "Božjem Rambu" iz Bosne i Hercegovine i njegovom "automobilu duhu"? Zahvaljujući portalu War History Online - i Facebook stranici Vintage News ova priča počela se ekspresno širiti društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini, javlja N1.

Objavio ju je George Winston - a govori o hrabrosti jednog misionara, bivšeg člana specijalnih vojnih snaga Danske koji je sam došao u BiH za vrijeme rata - "naoružan" samo Biblijom i svojim automobilom.

Dobio je pomoć vojske Sjedinjenih Američkih Država kako bi lakše prošao kroz najgore ratom zahvaćene predjele BiH i dodijelio građanima, civilima, humanitarnu pomoć.

On se zove Helge Meyer - a zapovjedniku američkih snaga u Bosni i Hercegovini došao je sa planom koji je vrlo jednostavno zvučao: Doći u Bosnu i Hercegovinu i dostaviti humaniiarnu pomoć ljudima.

Uz pomoć vojske i stručnjaka, njegov Chevrloet Camaro iz 1979. godine dobio je sve neophodne estetske i mehaničke promjene - kako bi postao neprobojan, blindiran i "nevidljiv". Zadnje vjetrobransko staklo je uklonjeno, a zamijenila ju je čelična ploča. Na prednji dio dodana je grtalica za mine, detektor tjelesne topline i noćni vizir.

Ispod haube je bio V7 motor od 5,7 litara i 220 konjiskih snaga, kao i nitro spremnik - koji je u hitnim okolnostima mogao da razvije brzinu od 201 kilometar na sat za samo 13 sekundi. Mogao je povući do 400 kilograma materijala i namirnica. Opremljen je bio radio vezom, a Meyer, njegov vlasnik i vozač imao je pancir od kevlara i šljem.

Na prednjem vjetrobranskom staklu mu je pisalo: Bosnia Express.

Bivši član danskih Jægerkorpset divizija bio je "naoružan" samo Biblijom i vjerom da svoju humanu i humanitarnu misiju obavi do kraja.

Jedne prilike, kada je pričao vojnicima o svojim iskustvima iz Bosne i Hercegovine - govor je završo riječima: "Da je Bog imao Ramba na Zemlji, to bih bio ja". Tada su ga i prozvali "Božiji Rambo", što mu je postao i nadimak, ali i naslov njegove biografije.

Meyer je radio noć i dan, dostavljajući humanitarnu pomoć gdje god je mogao. Bježao je od vojske i policije, a jednom ga je i metak pogodio u glavu. Život mu je spasio šljem. Svojim vještinama uspjevao se uvijek izvući, baš kao u filmovima o Jamesu Bondu - a on i njegov Camaro su većinu vremena uspjeli ostati nevidljivi na radarima.

Meyer i dan danas ima svoj automobil, Ghost, s tim što je sada ofarban u narančastu boju. I dalje ga vozi, sa originalnim motorom.

U svojoj biografiji "Božiji Rambo" opisao je situaciju iz 1994. godine koja mu se dogodila u Varešu.

"Između ruševina sam istraživao okolinu sa detektorom koji reagira na tjelesnu toplinu. Prikazao mi je jedno tijelo u ruševinama, vidio sam svijeću kroz jedna vrata. Kucnuo sam i svijeća se odmah ugasila. Ponovo sam pokucao i rekao: Meyer, američka vojska. Vrata mi je otvorio starac i pozvao me da uđem unutra. Tu je bila i mlada žena sa novorođenčetom."

"Svi su bili pothranjeni i prljavi. Ja sam donio vodu, sapinu, dječiju hranu. Majka je oprala sebe i dijete, dala mu je nešto da jede. Sjedili smo oko svijeće neko vrijeme. Starac je čitao svoj Kur'an. Ja svoju Bibliju".

"Vratio sam se u automobil i spremao se za spavanje. Na prozor mi je zakucala ta žena i dala mi dijete na prsa. Nikada to neću zaboraviti", stoji u dijelu autobiografije koju je napisao, prenosi N1.

Vojnici u zračnoj bazi Rhein-Main u Njemačkoj prikupili su više od 12.000 dolara kojima su kupili pelene, igračke, odjeću i lijekove - koje je Meyer pomogao distribuirati stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Tekst je originalno objavljen na portalu War History Online - gdje možete pogledati originalne i autentične fotografije iz humanitarnih misija u BiH devedesetih godina.

Uskoro će na ovu temu biti objavljen i dokumentarni film.

Kopirati
Drag cursor here to close