UNICEF

Nijedan interes ne smije biti ispred interesa djeteta

Lifestyle / Flash | 26. 05. 2017. u 09:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nijedan interes ne smije biti ispred interesa djeteta, poručeno je publikacijom ''Mediji u najboljem interesu djeteta'' koju je u protekloj godini napisalo 20 bosanskohercegovačkih medijskih stručnjaka.

Publikaciju je izdalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a izradu omogućio UNICEF u BiH.

Potrebu za izdavanjem ovakve publikacije vidjeli su u činjenici da su djeca svakodnevni korisnici medija.

Profesorica s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo jedan je od autora, a ona je napisala da su djeca u stalnoj interakciji s medijima, klasičnim i digitalnim.

''Specifičnost njihove interakcije s internetom i online medijima ogleda se u činjenici da između mladih i sadržaja koji su im dostupni ne postoji nikakav posrednik, kao što je novinar u tradicionalnim medijima koji vrši selekciju informacija'', navela je Turčilo.

Upravo ta činjenica, istaknula je, prepuštenost djece i mladih vlastitim vještinama u snalaženju u digitalnom okruženju povećava potrebu za razvijanjem kompetencija mladih za uspješniju interakciju s online medijima.

Naglasila je da bh. mladi koriste internet kao prvi izvor informacija, a navodeći podatke studije iz 2014. godine kazala je da 83 posto mladih korištenje interneta stavlja na prvo mjesto svojih aktivnosti tijekom slobodnog vremena, prije izlaska s prijateljima ili bavljenja sportom. Jedan do dva sata dnevno internet koristi 21 posto mladih, dva do tri sata 17 posto, a više od deset posto više od šest sati dnevno.

''Količina provedenog vremena u interakciji s online medijima, kao i činjenica da su ovi mediji važan, a često i jedini izvor informiranja za mlade, nameće obavezu njihove stalne i smislene edukacije o načinima korištenja interneta i maksimiziranju njegovih potencijala u životu mladih'', poručuje Turčilo.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odlučilo se za izdavanje ovakve publikacije jer su im interesi djece među prioritetima, a zamjenik resorne ministrice Predrag Jović na predstavljanju publikacije u Sarajevu je kazao da unapređenje prava djeteta i zaštita njihovih integriteta nema alternativu.

''Prava djece moraju štititi profesionalci u medijima, vladin i nevladinih sektor'', naglasio je Jović.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan je najavila da će nastaviti s aktivnostima zaštite prava djeteta, a pogotovo kada se o njima govori u medijima.

Poručila je da se mora voditi računa kada su djeca zastupljena u medijima, a pogotovo djeca s posebnim potrebama, bez roditeljskog staranja ili ona u prirodnoj ili nekoj drugoj nevolji.

''Važno je prepoznati značajan utjecaj medija koji mogu raditi za dobrobit djece i za njihovu budućnost'', naglasila je Narayan te dodala da mediji djecu moraju tretirati s poštovanjem.
Publikacija ''Mediji u najboljem interesu djeteta'' je namijenjena medijskim radnicima, nastavnom osoblju, roditeljima i svima koji rade s djecom. Besplatno je dostupna u tiskanom i elektronskom izdanju.

Kopirati
Drag cursor here to close