Nepoznate posljedice

Ni operacijske dvorane nisu sigurne - visoke razine mikroplastike

Otkrivene visoke razine mikroplastike u operacijskim salama
Lifestyle / Flash | 31. 01. 2023. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su otkrili visoke razine mikroplastike u operacijskim dvoranama što je posljedica "zapanjujuće velike" količine plastike za jednokratnu upotrebu koja se koristi u modernim kirurškim zahvatima.

Tim s engleskog sveučilišta Hull otkrio je da je količina mikroplastike u kardiotorakalnoj operacijskoj sali gotovo tri puta veća od one u domovima, te je rekao da to identificira novi put kojim sićušne čestice mogu ući u ljudsko tijelo, s nepoznatim posljedicama.

Studija, objavljena u časopisu Environment International, prva je koja ispituje prevalenciju mikroplastike u kirurškim okruženjima, piše Hina.

Tim je analizirao razine u operacijskoj sali i sobi za anesteziju u kardiotorakalnim operacijama i otkrio prosječno 5000 mikroplastike po kvadratnom metru kada je dvorana bila u upotrebi.

Soba za anesteziju pokazala je prosječnu razinu od 500 po kvadratnom metru, kada se koristila.

Mikroplastika se ni u jednom slučaju nije taložila iz zraka kada nije bila u upotrebi.

Studija je zadnja u nizu znanstvenih projekata proučavanja mikroplastike na Sveučilištu Hull, Medicinskom fakultetu Hull York i NHS Trust nastavnim bolnicama Sveučilišta Hull.

Jeanette Rotchell, profesorica ekološke toksikologije na sveučilištu, rekla je da se identificirane vrste mikroplastičnih čestica odnose na uobičajene plastične materijale za omatanje i da također mogu potjecati iz omota za lijekove, kirurških pregača, mreža za kosu i materijala za pokrivanje pacijenata.

“Možete zamisliti da će tijekom kardiotorakalne operacije, koja može trajati čak osam sati, biti puno ljudi, posuđa i potrošnog materijala”, rekla je.

“Svi su ti predmeti zamotani u plastiku i to pridonosi svim tim česticama u operacijskoj sali. To je vrlo ‘gusto’ okruženje za unošenje plastičnih čestica u okolni zrak.”

Profesorica Rotchell je dodala: “Iako znamo da je mikroplastika u zraku u raznim okruženjima, još ne možemo reći kakve su posljedice ili je li mikroplastika štetna za zdravlje. Znanstvenici to tek trebaju utvrditi.”

“Znamo da mikroplastika uzrokuje reakcije poput imunološkog odgovora, kao što je upala, u eksperimentima koji se temelje na stanicama ili tkivima”.

„Ova studija također ukazuje na još jedan način izlaganja koji se razlikuje od udisanja ili gutanja putem naše hrane”.

“Znajući količinu i karakteristike mikroplastike pronađene u ovoj studiji, sada možemo provoditi realističnije pokuse na staničnoj razini kako bismo utvrdili moguće utjecaje na zdravlje.”

Voditelj istraživanja Daniel Field rekao je da je izum plastike bio revolucionaran za kirurško okruženje i da vakuumski pakirana oprema smanjuje rizike za pacijente.

Ali dr. Field dodaje: “Količina plastike koja se koristi u operacijskim dvoranama diljem Europe je zapanjujuće visoka – ne možete je zanemariti. Proizvodimo puno plastike – većinom sterilnu, plastiku za jednokratnu upotrebu, a možete upotrijebiti 10-20 komada u jednoj operaciji samo da izvadite dio pluća, na primjer.”

Profesor Mahmoud Loubani, koautor i kardiotorakalni kirurg, rekao je: “Okruženja u kojima smo poduzeli naše istraživanje tipična su za većinu operacijskih dvorana i soba za anesteziju diljem zemlje, tako da smo uvjereni da će naši nalazi također biti primjenjivi u većini, ako ne i svim drugim kliničkim ustanovama, lokalno i nacionalno, gdje se izvode veliki kirurški zahvati.”

Kopirati
Drag cursor here to close