Zbrinjavanje djece

Ni najkvalitetniji domovi ne mogu djeci pružiti ljubav i toplinu kao obiteljsko okruženje

Lifestyle / Flash | 13. 11. 2014. u 13:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu projekta ''Priprema i stvaranje uvjeta za transformaciju JU Dječji dom Mostar'', u mjesecu svibnju i lipnju održana je obuka za trenere potencijalnih hraniteljskih obitelji. Projekt provodi nevladina organizacija Hope & Homes for Children, pod pokroviteljstvom UNICEF-a te je također podržan od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a. Svi treneri koji su prošli obuku dobili su certifikate za svoj daljnji rad.

Napravljen je plan kampanje koji će se provoditi kroz Općine u HNŽ-u.

U Općini Stolac treneri u projektu su Gordana Kuzman, magistrica socijalnog rada (djelatnica Centra za mentalno zdravlje, Dom Zdravlja Stolac) te Stanka Krešić, magistrica socijalnog rada (vježbenik-pripravnik u Općini Stolac).
Kampanja se aktivno provodi od mjeseca rujna kada se počelo sa lijepljenjem promotivnih plakata i dijeljenjem letaka i brošura.

Dana 10. studenog 2014., također u sklopu provedbe kampanje, održana je javna tribina na temu ''Priprema i stvaranje uvjeta za transformaciju JU Dječji dom Mostar''. Kao gosti predavači bila je Aleksandra Babić- Golubović, koordinator za razvoj programa (Hope & Homes for Children) te Borko Rajič, doktor medicine- specijalist pedijatrije.

Ono što se željelo naglasiti i istaći je važnost obitelji u odrastanju djeteta, potrebe onih koji su smješteni u institucije te približiti građanima pojam hraniteljstva/udomiteljstva.

U BiH oko 2800 djece je bez roditeljskog staranja, a nešto više od 1000 njih smješteno je u 15 ustanova. Oko 50 posto djece se u ustanovama nalazi duže od tri godine, a te ustanove su vrlo često u situaciji da nemaju dovoljan broj stručnog osoblja u odnosu na broj djece te se na taj način ne može zadovoljiti potreba svakog djeteta na prihvatljiv način. Oko 600 djece odrasta u udomiteljskim obiteljima (u cijeloj BiH).

Takav oblik zbrinjavanja djece nije jednako razvijen u svim Županijama. Provedbom ove kampanje želi se probuditi svijest javnosti o važnosti obitelji, toplog obiteljskog ozračja i očuvanja najboljeg interesa djeteta.

''Naravno, nije nam cilj omalovažavati domove jer oni svoj posao rade nabolje što mogu i znaju, ali ni najkvalitetniji domovi sa najposvećenijim osobljem ne mogu pružiti ljubav i toplinu koju pruža obiteljsko okruženje. Za sve potrebne informacije javnost se može obratiti Centru za socijalni rad u svojoj Općini te trenerima za potencijalne hraniteljske obitelji'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close