Ni bosanski ni brdski

Nevesinje: Utrka poništena zbog 'prekucanih' konja

Lifestyle / Flash | 28. 09. 2015. u 20:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacijski odbor Nevesinjske olimpijade 2015 donio je odluku da se poništi utrka bosansko- brdskih konja održana na Bratačkom lugu 16. kolovoza jer čak osam grla nije pripadalo odgovarajućoj rasi.

Kako je javio Radio Trebinje, rezultati analize uzoraka krvi koje je organizatorima dostavio Institut za generičko inženjerstvo i biotehnologiju iz Sarajeva pokazuju da je samo jedno grlo pripadalo rasi bosansko-brdskih konja.

Vlasnici grla su prije utrke potpisali izjavu u kojoj su pod kaznenom, meterijalnom i moralanom odgovornošću izjavili da njihovo grlo pripada odgovarajućoj rasi. Međutim, očito je većina njih dala lažni iskaz.

Organizacijski odbor je odlučio da se vlasniku jedinog regularnog grla dodijeli nagrada za očuvanje tradicije i poštovanje pravila, u visini prve nagrade, odnosno 1.500 KM.

Naime, u Maloj trci na Bratačkom lugu nastupilo je devet grla. Prva i treća nagrada trebala je pripasti Mijatu Cvijetiću iz Rogatice, a druga Miljanu Ostojiću iz Žabljaka. Međutim, ispostavilo se da tri najbrža grla nisu pripadala rasi bosansko-brdskih konja., objavio je Radio Trebinje.

Kopirati
Drag cursor here to close