što ga odaje

Neurolog objašnjava razliku između pravog i lažnog osmijeha

Lifestyle / Flash | 16. 07. 2016. u 19:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomisao na to da nam se netko lažno osmjehuje u većini ljudi izaziva nelagodu zbog doživljaja tog čina kao vrste licemjerstva. No, stvar je u tome da je teško uočiti taj lažan smiješak, a neurologija nam može pružiti uvid u tu razliku, piše Epress.hr.

Još 1862. godine francuski je neurolog Guillaume Duchenne istraživao vrste ljudskih osmijeha te analizirao koje sve mišiće uključuju. Otkrio je kako se za lažan i pravi osmijeh aktiviraju posve različiti mišići lica.

Iako svaki osmijeh zahtijeva stezanje mišića oko usta, najveća se razlika ogleda u mišićima oko očiju, nazvanih orbicularis oculi. U istinskom osmijehu događa se kontrakcija tih mišića te se povlači koža uz oči, kao što se može vidjeti na ovoj slici koja datira iz Duchenneove studije:

Sa zubima ili bez njih, ne izgleda li vam istinski sretno? Tajna je upravo u mišićima i koži oko očiju koji reflektiraju istinske i sretne emocije.

S druge strane, kod forsiranja osmijeha prisutan je rad mišića u svakom obrazu koji se nazivaju risorus. Time se usne formiraju u pravi oblik smiješka, ali izostaje stezanje mišića oko očiju. Pogledajte lažan primjer na slici istog subjekta iz studije, gdje je njegov osmijeh stimuliran elektrodama.

Kopirati
Drag cursor here to close