Istanbulska konvencija

Neravnopravnost spolova uzrok nasilja u obitelji

Lifestyle / Flash | 20. 10. 2015. u 10:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istanbulska konvencija prvi je dokument u svijetu koji je neravnopravnost spolova prepoznao kao uzrok nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, a upravo uklanjanjem tog uzroka i u Bosni i Hercegovini nastojat će se eliminirati ovaj uzrok.

Rečeno je to danas u Sarajevu na međunarodnoj Ministarskoj konferenciji Vijeća Europe "Monitoring i implementacija Istanbulske konvencije - nove sinergije", na kojoj su brojni borci za ljudska prava i borbu protiv nasilja nad ženama govorili upravo o prevenciji nasilja u obitelji.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac podsjetila je da je BiH šesta zemlja članica Vijeća Europe koja je ratificirala Istanbulsku konvenciju i to se dogodilo u studenom 2013., a u srpnju ove godine Vijeće ministara usvojilo je Okvirnu strategiju za implementaciju te konvencije.

Istakla je da je cilj današnje konferencije nastojanje BiH kao zemlje koja predsjedava Komitetom ministara Vijeća Europe da prije svega pokaže i motivira i ostale članice Vijeća Europe da prenesu svoja iskustva u primjeni ove konvencije, dodajući da je BiH donoseći Okvirnu strategiju već otvorila put ka njenoj primjeni.

''Nizom aktivnosti BiH je uspjela da pokaže da nasilje nad ženama i nasilje u obitelji nisu više privatni nego društveni problem. Mnogi akteri u društvu kao što su policija, sudstvo, centri za socijalni rad putem ove strategije uključit će se u rješavanje pitanja nasilja u obitelji i nasilja nad djecom'' istaknula je Borovac.

Predsjedavajući parlamentarne Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova BiH Mirsad Isaković (SBB) danas je upozorio na zabrinjavajuće podatke koji govore o tome da je zabilježen porast broja slučajeva nasilja u obitelji u BiH.

Najavio je da će i ova komisija nastojati učiniti mnogo više na ostvarivanju ravnopravnosti spolova da bi se uklonio jedan od uzroka nasilja u obitelji i da je došlo vrijeme za beskompromisnu borbu protiv društvenog zla, kako je nazvao nasilje nad ženama.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokracije Jasmina Mujezinović kao predstavnica Sigurne mreže (28 nevladinih organizacija iz cijele BiH koje imaju u svojoj misiju prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji) važnim je naglasila priznanje državnih institucija koje najavljuju odlučnu borbu protiv nasilja u obitelji.

Predstavnica Direkcije za pravdu i ljudsko dostojanstvo Vijeća Europe Brigitte Oukland kazala je da je vrlo važno početi implementirati odredbe ove konvencije, pozivajući ostale države članice Vijeća Europe da što prije ratificiraju ovu konvenciju.

Kako je danas istaknuto, osim zakonskim izmjenama, ekonomsko osnaživanje žena u znatnoj mjeri bi doprinijelo prevenciji i borbi protiv nasilja u obitelji.

Današnju Konferenciju zajednički su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice te Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Vijeća Europe - Odjel za Europsku socijalnu povelju, a u okviru aktivnosti predsjedavanja BiH Vijećem Europe od svibnja do studenog 2015. godine.

Sudionici ove konferencije u Sarajevu su članovi zemalja članica Vijeća Europe i predstavnici domaćih i regionalnih institucija za ljudska prava i ravnopravnost spolova, za koje su danas djeca Magacina Kabere upriličili predstavu kojom su upozorili na nasilje u obitelji, njegove posljedice i propuste u kažnjavanju nasilnika.

Kopirati
Drag cursor here to close