Kami Rita

Vodič na Mount Everestu rekordnih 25 puta

Everest je prošle godine bio zatvoren za penjanje na južnoj strani koja se nalazi u Nepalu, zbog pandemije koronavirusa.
Lifestyle / Flash | 07. 05. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nepalski alpinistički vodič Kami Rita oborio je svoj svjetski rekord tako što je 25. put stigao do vrha Mount Everesta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nepalski šerpa i još 11 vodiča stigli su na vrh oko 18 sati, kazala je službenica Ministarstva turizma Mira Acharya.

Oni su prva grupa koje se ove godine popela na vrh i fiksirala konopce na zaleđenoj ruti, tako da stotine drugih penjača mogu krenuti u osvajanje vrha kasnije ovog mjeseca.

Everest je prošle godine bio zatvoren za penjanje na južnoj strani koja se nalazi u Nepalu, zbog pandemije koronavirusa. Ove godine dozvole za penjanje izdane su za 408 stranih penjača.

Rita (51) je svoj prvi uspon ostvario 1994. godine kada je imao 24 godine. Jedan od njegova 24 uspona realiziran je s kineske strane godine 2016.

Jedan je od mnogih vodiča Šerpi, čija su stručnost i vještine vitalni za sigurnost i uspjeh stotina penjača koji svake godine krenu u Nepal sa željom da stanu na vrh planine na visini od 8.849 metara.

Njegov otac bio je među prvim vodičima, a Rita je krenuo njegovim stopama.

Pored Everesta, Rita se popeo i na nekoliko drugih vrhova koji su među najvišim na svijetu, uključujući K-2, Cho-Oyu, Manaslu i Lhotse.

Bio je u baznom kampu Everesta 2015. godine kada je u lavini poginulo 19 ljudi.

Nakon te tragedije, bio je pod intenzivnim porodičnim pritiskom da napusti planinarenje, međutim, nije odustao.

Kopirati
Drag cursor here to close