Ostavština

Nema Titovog kamena s Mjeseca

Lifestyle / Flash | 16. 12. 2015. u 13:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ostavinska rasprava o podjeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita zaključena je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, a rješenje suda, kako su istaknuli odvjetnici nasljednika, očekuje se za oko mjesec dana, javlja Tanjug.

Kako je novinarima objasnila odvjetnica Miše, Aleksandra i Zlatice Broz, Violeta Kočić-Mitaček, pročitani su svi dokazi u predmetu, kao i prijedlozi odvjetnika, koji su odbijeni kao suvišni.

"Danas su isčitani svi dokazi koji su prispjeli u sud i sada očekujem ostavinsko rešenje. Ne znamo kakvo će ono biti", rekla je Kočić-Mitaček novinarima ispred zgrade suda.

Navela je kako se ispostavilo da je detaljni popis imovine, koji je nasljednicima uručen na pretresu 1. prosinca, a zbog čega je odložen prethodni pretres, vrlo sličan popisu koji već bio poznat tijekom postupka, osim što je na listu pridodat još nekoliko predmeta.

"Dobili smo uvid u osnovni spis ovog suda, iz 1983, koji do tada nismo mogli da dobijemo i vrlo mali broj stranica je za nas bio novost. Ispostavilo se da su ostalo stari spiskovi koje smo već dobivali tijekom trajanja postupka", rekla je Kočić -Mitaček.

Prema njezinim riječima, uglavnom je riječ samo o pokretnoj imovini, o osobnim premetima Josipa Broza Tita, a ne zlatu i znamenju.

"Kamen s Mjeseca nismo našli u popisima, kao ni vozila koja su u Sloveniji. Od nekretnina nije traženo ništa, niti su na popisu", rekla je Kočić-Mitaček.

Dodala je kako je sada na sudu da odluči što je to što spada u ostavinsku masu i hoće li prihvatiti prijedloge nasljednika, pa će se tek tada moći govoriti o eventualnoj žalbi, ponovljenom postupku, kao i fizičkoj diobi naslijeđene imovine.

Nasljednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

U raspravi ostavine sudjeluju i punomoćnici obitelji Karađorđević, koja zahtijeva da se iz zaostavštine izuzme imovina koja je nekada pripadala toj dinastiji.

Ostavinska rasprava inicijalno je pokrenuta zahtjevom Brozovog, sada već pokojnog sina žarko, 14. prosinca 1983.godine.

Nekadašnji Četvrti općinski sud donio je rešenje o podjeli imovine 1989. Međutim, Brozova udovica Jovanka je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj vlasništvu koje su imovina Josipa Broza.

Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Na popisima s Titovom zaostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle s dijamantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porculana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi, albumi sa slikama ...

Kopirati
Drag cursor here to close