Narodna medicina

Nema bolesti kod koje ovo ulje ne pomaže u ozdravljenju

Višegodišnja je biljka koja naraste do 70 cm, a prepoznaje se po svojim žutim cvjetovima. Upravo u njima ima najviše korisnih tvari.. Zbog toga se skuplja u vrijeme cvatnje.
Lifestyle / Flash | 03. 07. 2023. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantarion ili gospina trava je stoljećima cijenjena u narodnoj medicini. Pripisivane su mu čarobne osobine, ali to ne treba čuditi jer gotovo da nema bolesti kod koje ne pomaže u ozdravljenju. Ipak se preporučuje posavjetovati se s liječnikom prije nego ga počnete primjenjivati.

Posebno je efikasan kod problema s jetrom, pomaže i kod problema sa želucem, gihta, reume, upale sinusa, kod curenja nosa, čireva, dekubitusa, uganuća, modrica, a poznato je da se koristi i za liječenje opeklina i kožnih bolesti, piše Agroklub.

Koriste se cvjetovi

Višegodišnja je biljka koja naraste do 70 cm, a prepoznaje se po svojim žutim cvjetovima. Upravo u njima ima najviše korisnih tvari.. Zbog toga se skuplja u vrijeme cvatnje.

Odrežete oko 20 cm dužine cvjetne grane, sušite u sjeni na prozračnom mjestu. Osušeni ili svježi cvjetovi se koriste za pripremu tinkture i ulja.

Tinktura

Tinktura se priprema jednostavno od suhog kantariona i alkohola i to u omjeru 1:10. Suhu masu prelijte alkoholom i ostavite na tamnom mjestu 21 dana, a svakodnevno protresite posudu. Nakon toga tekućinu procijedite i čuvajte u posudi od tamnog stakla.

Koristi se za saniranje ogrebotina i rana. Potrebno je u čašu vode ukapati od 10 do 20 kapi. Dobivenom otopinom namočimo komad vate ili kozmetičku blazinicu i premazujemo oštećeno područje.

Za ispiranje usta se koristi vodena otopina koju dobijemo kada u čašu vode dodamo malu žličicu tinkture. Ovo pomaže kod upalnih procesa, gingivitisa i problema s trbuhom.

Recept za ulje kantariona

Postoje razni recepti za pripremu ulja koji se razlikuju prema načinu pripreme i primjene. Najjednostavnije se pravi ulje za vanjsku upotrebu. Bit će vam potrebno šest žlica svježe mljevenog kantariona koje prelijete sa 0,5 l rafiniranog suncokretovog ulja.

Sljedeće dva tjedna ostavite teglu sa sadržajem na toplom mjestu, redovno protresite. Nakon toga sadržaj procijedite kroz gušću pamučnu krpu. Ovo ulje čuvajte u hladnjaku. Efikasno je za vanjsku upotrebu kod opeklina, kožnih bolesti, dekubitusa, čireva.

Kopirati
Drag cursor here to close