Dan migranata

"Neka vaše svjetlo sija": Akcija kojom će Mostarci odati počast preminulim migrantima

Lifestyle / Flash | 17. 12. 2015. u 10:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simboličnim paljenjem svijeća odaju spomen na izgubljene živote, Međunarodna organizacija za migracije - IOM obilježit će sutra u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru Međunarodni dan migranata s porukom "Neka vaše svjetlo sija".

Generalna skupština Ujedinjenih naroda - UN proglasila je 2000. godine 18. Prosinca Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji.

Obilježavanjem Međunarodnog dana migranata podsjeća se na značajni doprinos koji migranti daju ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju, te se naglašava važnost poštivanja njihovih ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka.

Svoje kuće je napustio veliki broj Sirijaca, koji su pobjegli zbog građanskog rata i terorističkih napada, a tisuće ljudi u Aziji zbog prirodnih katastrofa. Tijekom 2015. godine, nažalost, stradao je veliki broj migranata, oko 3.600, najviše u Sredozemnom moru u pokušaju da se domognu zemalja Europske unije, priopćeno je iz IOM-a.

Kopirati
Drag cursor here to close