Hrvatska

Narančasto upozorenje za Dalmaciju

Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.
Lifestyle / Flash | 14. 04. 2021. u 11:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za danas narančasto upozorenje za područje Velebitskog kanala, Sjeverne, Srednje i Južne Dalmacije, javlja Anadolija.

Na području Velebitskog kanala očekuje se mjestimice jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra do 110 km/h, a na području Dalmacije očekuje se mjestimice jaka i vrlo jaka bura i tramontana s najjačim udarima vjetra do 100 km/h, upozorava DHMZ.

''Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu'', navodi DHMZ.

Narančasto upozorenje poručuje da je vrijeme opasno, riječ je o drugom od četiri stupnja opasnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close