Nesvakidašnja priča

Najstariji stanovnik Stoca, 99-godišnji Stojan Kevo, i dalje je vitalan i zdrav

Lifestyle / Flash | 06. 02. 2014. u 10:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skromnom jednosobnom stanu na drugom katu stare višekatnice u središtu Stoca živi Stojan Kevo, najstariji stanovnik stolačke općine, rođen, kako se to vidi iz njegove osobne iskaznice, 5. lipnja 1915. godine na Stjepan Križu.

Djeda Stojana, tog za svoje godine vitalnog starca, u više se navrata može susresti na ulicama Stoca, i u prodavnici, gdje je kupuje kruh i mlijeko.

Najveći dio života Stojan Kevo proveo je u rodnom Stjepan Križu baveći se stočarstvom i zemljoradnjom.

Od 1962 do 1980. bio je planištar, čuvajući svoja i tuđa stada ovaca na padinama Morina.

Iz tri braka ima četvero djece 2 sina i 2 kćeri. Sin i kćer su mu u Njemačkoj, dok je drugi sin u Dubrovniku, a kćer u Ljubuškom. ''Svi se o sebi zabavili'', priča Stojan, ni na što se posebno ne žaleći, jedino ga noge bole i pomalo muči prostata.

Redovite socijalne skrbi nema, zbog toga, kako su mu rekli, što ima djecu po svijetu. Kaže kako mu je pred Božić načelnik stolačke općine dao 100 KM. Navraćale su, veli i dvije djevojke iz stolačkog Crvenog križa, a i stolački župnik ponekad upita treba li mu što.

A djedu Stojanu Kevi uistinu trebalo bi dosta toga. Tu je, među nama, sam, u središtu Stoca.

Kazao je djed Stojan i obilje podataka o svom dugom životnom putu, započetom još u vrijeme Austro-Ugarske, o teškom životu, patnjama, izbjeglištvima, povracima u rodni Stjepan Križ i još o mnogočemu, ali o tome, možda, nekom drugom prigodom.

Posljednji je, veli 13. lipnja 1992. godine, na sv. Antu, napustio svoj dom na Stjepan Križu, u Domovinskom ratu.

U izbjeglištvu je potom bio kod kćeri u Ljubuškom i sina u Dubrovniku. Od 1995. je u ovom stolačkom stanu. Prije godinu dana umrla mu je i treća supruga i od tada u središtu Stoca živi svoj starački i samački život. Živa je enciklopedija. Mnogo toga se sjeća i lijepo priča.

I zato, pozdravite djeda Stojana kada ga vidite na stolačkim ulicama, a budući da nema nikakvih financijskih primanja, navratite u njegov skromni stan, sa iscjepanim drvima za ogrijev u hodniku, i ponesite svoj dar.

Starina Stojan Kevo bit će vam vrlo zahvalan, a i vi ćete se ljepše i bolje osjećati. 

Kopirati
Drag cursor here to close