Vjerna Dinamovka

Najstarija Širokobriježanka proslavila 105. rođendan

Lifestyle / Flash | 09. 01. 2016. u 18:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cvita Ćavar najstarija je Širokobriježanka, a vjerojatno i jedna je od najstarijih osoba u Hercegovini, sa svojih 105 godina koje ju i dalje više nego dobro služe.

Davne 1911. godine ime Cvita dobila je po svom ocu Cvitanu Zeljki, kojeg je jako puno volila i poštivala, kao i svoju majku Ivu), piše portal SirokiBrijeg.info.

Život ju nije štedio, tako da je početkom 1945. godine ostala i bez muža Bože kojeg su partizani nasilno odveli na križni put u Sloveniju gdje mu se gubi svaki trag u mjestu Tržići, gdje biva ubijen, a do danas njegovi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Baka Cvita zbog svojih petero djece morala je dalje nastaviti razumno živjeti bez obzira na tragediju koja ju je zadesila. No, 1952. godine ostaje bez majke Ive koja joj je bila veliki oslonac u životu.

“Bila su to teška vremena, ali i vremena nekih lijepih uspomena kojih se i danas sjećam. Mnogi me pitaju. Kako sam, boli li me šta? Ali ja se samo nastojim prisjećati lijepih uspomena i ne misliti na tragične trenutke. Jedina bol koju osjećam je da me malo boli kažiprst, a sve ostalo je starinska bol'', govori baka Cvita za SirokiBrijeg.info.

Baka Cvita i dalje odličnog pamćenja, a što se zdravlja tiče za ove godine malo ima problema sa sluhom, ali dovoljno dobro čuje i razumije. Prije 100-tog rođendana operirala je kuk i što je najzanimljivije uspješno se oporavila.

Od petero djece, troje njih je živih, a to su Dragan, Luca i Vlado. Brojni unuci i praunuci su ju posjetili ovaj Božić u Oklajima gdje živi sa sinom, što joj je bilo izrazito drago.

Baka Cvita svaki dan nakon ručka popije po jednu čašicu crnog vina što je izgleda i jedan od njenih recepata za dugi život, ali što se hrane tiče, jede sve kao i svi ukućani i nema nikakve posebne zahtjeve.

Jedna zanimljiva gesta koju mnogi pamte kao i baka Cvita je ta da je za svoj 100. rođendan kao vjerna navijačica Dinama iz Zagreba na poklon dobila dres tog kluba s brojem 100, i kojeg su joj uručili sami predstavnici tog nogometnog kluba.

Kopirati
Drag cursor here to close