Udruga Vedrina

Nagradni natječaj za kreativce - Od Dioskura do zvijezda

Pozivaju se građani svih dobnih uzrasta skloni umjetničkom izričaju da prijave djelo vizualne umjetnosti.
Lifestyle / Flash | 12. 09. 2022. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu međunarodnog javnog događaja pod nazivom "Od Dioskura do zvijezda", koji je dio projekta Antika Hercegovine, udruga za promicanje kulture življenja Vedrina iz Mostara raspisuje zanimljiv nagradni natječaj. Pozivaju se građani svih dobnih uzrasta skloni umjetničkom izričaju da prijave djelo vizualne umjetnosti (bilo koja likovna tehnika, fotografija, kolaž, kombinirana tehnika, slikarstvo, crtež, grafika, digitalna umjetnost ili izrada umjetničkog predmeta, obrtnički ručni rad, tekstilni dizajn...) na zadanu temu. Sudjelovati mogu pojedinci ili grupe autora.

Tematika "Od Dioskura do zvijezda" povezuje najstariji spomenik braće Dioskura koji se nalazi u mostarskom muzeju Hercegovine s općinom Ravno, odnosno tamošnjim spomenikom Ruđeru Boškoviću, matematičaru, fizičaru, astronomu, filozofu i pjesniku čija obitelj potječe upravo iz ovog mjesta. Poznato je kako je Ruđer Bošković sa svojom praktičnom astronomijom ukazao na potrebu ispitivanja grešaka mjernih i optičkih instrumenata.

Utemeljio je brojne astronomske teorije koje su stoljećima kasnije potvrđene. uključujući putanje nebeskih tijela, sferičnost zemlje i teoriju zvijezda. No, pored matematike, fizike, geodezije, statike i drugih prirodnih znanosti, ovaj vrsni filozof i pjesnik bavio se i arheologijom. Na jednom od svojih putovanja istokom napisao je djelo "Izvješće o ruševinama Troje". S obzirom na to da je Helena trojanska bila sestra braće Dioskura, dobivamo još jednu poveznicu između Dioskura i Ruđera Boškovića.

Kako se prijaviti i više o dodjeli nagrada

Prijave radova s fotografijom umjetničkog rada i detaljnim opisom mogu se slati na email [email protected] do 10. listopada 2022. Svečanost pod nazivom "Od Dioskura do zvijezda" održat će se 12. listopada u muzeju Hercegovine a udruga Vedrina. Organizirat će prijevoz autobusom od Mostara do Ravnog gdje će se održati nastavak svečanosti. Također, sudionici će moći poslušati popularno predavanje a potom slijedi uručenje nagrada i prigodni domjenak. Na ovaj način demonstrirat će se kulturno-turistička ruta od Mostara preko Stoca do Ravnog. Počasni gosti bit će Veleposlanik republike Grčke u BiH Dimitrios Papandreou i generalni konzul republike Hrvatske Marko Babić. Sudjelovat će i učenici

United World College-a iz Mostara te povjesničari, umjetnici, arheolozi i drugi stručnjaci.

Tko su bili Dioskuri?

Reljef braće Dioskura je jedan od najstarijih antičkih spomenika visoke kulturne vrijednosti koji se čuva u Muzeju Hercegovine u Mostaru. Izvorno potječe iz Dračeva kod Čapljine, odakle je 1960-ih godina prebačen u Mostar. Na reljefu su, prema arheologu Veljku Paškvalinu, prikazana mitska grčka braća Dioskuri (Kastor i Polideuk) koje je Zeus, dirnut jakom bratskom ljubavlju, učinio besmrtnima i pretvorio u zvijezde. Po priči (korištenom mitu) jedan brat je bio besmrtan i on je bio Zeusov sin, plod susreta Zeusa koji se preobrazio u labuda i njihove majke Lede. Drugi brat bio je sin spartanskog kralja, Ledina muža, dakle smrtnik. U jednoj bici smrtni brat Kastor pogiba, a Polideuk više nije želio živjeti bez njega. On moli svoga oca Zeusa da mu vrati brata ili da mu oduzme besmrtnost. Drevni bog Zeus, ganut takvom ljubavlju, učinio je njih dvojcu dvjema zvijezdama (Castor i Pollux) koje su danas u astronomiji poznate i čine najsjajnije zvijezde u sazviježđu Gemini (Blizanci).

Poveznica arheologije, astronomije i umjetnosti

U antičko doba, astronomija (davanje imena zvijezdama) i astrologija (znanost o zvijezdama) bila je isti pojam. Davanje imena zvijezdama značilo je puno više od puke klasifikacije i izuzetno je značajna za antičku kulturu. Promatranje zvijezda u suvremeno doba hobi je mnogih zaljubljenika a inspiracija za kreativne i nadarene ljude. Hrabrost i avanturizam ovih starogrčkih heroja doprinijeli su mnogim pozitivnim osobinama koje povezujemo s blizancima. Pozitivne kvalitete blizanaca obično se smatraju dobrim komunikacijskim vještinama, društvenošću, diplomacijom i entuzijazmom. Ovim projektom, udruga Vedrina želi potaknuti kreativnost, obogatiti kulturne sadržaje regije Hercegovine i potaknuti međunarodnu suradnju i kulturnu razmjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close