Tiši i ekološki prihvatljiviji?

Nadzvučni zrakoplovi mogli bi posvađati skupinu europskih zemalja i SAD

Gotovo dva desetljeća nakon posljednjeg leta britansko-francuskog Concordea, skupina zrakoplovnih stručnjaka UN-a okupila se kako bi razmotrila ažuriranje standarda za buku u nadzvučnom zračnom prometu, prema dokumentima sastanka.
Lifestyle / Flash | 08. 02. 2022. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadzvučni zrakoplovi mogli bi postati jabuka razdora između SAD-a i skupine europskih zemalja koje se spremaju prigovoriti njihovom povratku u promet, upozoravajući na mogući težak udarac borbi protiv klimatskih promjena.

Gotovo dva desetljeća nakon posljednjeg leta britansko-francuskog Concordea, skupina zrakoplovnih stručnjaka UN-a okupila se kako bi razmotrila ažuriranje standarda za buku u nadzvučnom zračnom prometu, prema dokumentima sastanka.

Francuska je 60-ih godina sudjelovala u razvoju jedinog komercijalnog mlažnjaka koji je probio zvučni zid, ali sada se udružila s Norveškom i Švedskom u pokušaju da se odgodi rad na standardima za nadzvučne zrakoplove.

Pozornost bi se trebala usmjeriti na emisiju štetnih plinova iz klasičnih zrakoplova, tvrde, prenosi Hina.

Sve tri zemlje proglasile su klimatske mjere političkim prioritetom i žele da se stručnjaci UN-a usredotoče na izvor emisija u sektoru, rekli su ljudi upućeni u rasprave UN-ove Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO).

Proizvođači zrakoplova moraju znati kakvi će standardi biti "znatno prije" no što budu usvojeni kako bi zrakoplovi ispunili službena očekivanja, rekao je pak potpredsjednik međunarodnog lobija, Međunarodnog koordinacijskog vijeća udruga sektora zračnog prijevoza Dan Carnelly.

"Nijedan proizvođač ne može riskirati i uložiti milijarde dolara u projektiranje i testiranje novog proizvoda da bi on ubrzo nakon puštanja u promet postao neupotrebljiv zbog nove regulative", objasnio je Carnelly.

Sama tehnička rasprava ključna je za tu tržišnu nišu koja obećava otvaranje tisuća radnih mjesta, ističe Reuters.

Američki proizvođač zrakoplova Boom Supersonic obećao je lansirati tiši i ekološki prihvatljiviji oblik nadzvučnog zrakoplova od vitkog, ali bučnog Concordea.

Planiraju izgraditi tvornice u Sjevernoj Karolini i već imaju narudžbe United Airlinesa. Njihov nadzvučni komercijalni mlažnjak „Overture” trebao bi biti testiran 2026. godine i ući u komercijalnu upotrebu krajem desetljeća.

Kritičari pak upozoravaju da bi fokusiranje na nadzvučne zrakoplove "ukralo" vrijeme i stručnost koji bi mogli biti uloženi u smanjenje emisija štetnih plinova u zračnom prometu, što je ovogodišnji prioritet za članice ICAO-a, uključujući i SAD.

Proizvođači zrakoplova odgovaraju da bi ignoriranje nadzvučnih zrakoplova u ranoj fazi moglo potaknuti zemlje da se same pozabave tim pitanjem.

„Šarolikom lepezom različitih nacionalnih propisa bilo bi vrlo teško, ako ne i nemoguće, upravljati”, istaknuo je Carnelly.

ICAO je odbio komentirati tu temu zbog aktualne rasprave u njegovom Odboru za zaštitu okoliša u zrakoplovstvu od 7. do 18. veljače, a komentar je odbila i američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA).

Kopirati
Drag cursor here to close