Michael J. Fox

Nadživio prognoze: Slavni glumac 25 godina živi s Parkinsonovom bolesti

Lifestyle / Flash | 09. 11. 2016. u 17:45 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekad jedan od najpoznatijih američkih glumaca, Michael J. Fox se već 25 godina bori protiv Parkinsonove bolesti, a kakva je njegova životna svakodnevnica ispričao je za luksuzni magazin „Haute Living“.

Kad se gleda slika Michaela J. Foxa, vidi se zreo čovjek, bez sijedih u kosi, a nekoliko bora na čelu čini ga još šarmantnijim muškarcem.

Ali, slika može pokazati samo vanjštinu. Njegove osobne vrijednosti, koje su u njegovome biću, zapravo ga definiraju na istinski, ljudski način.

Michael J. Fox (55) je s 30 godina dobio dijagnozu Parkinsona, nakon čega je počeo njegov dugogodišnji životni izazov.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta zbog smanjenja lučenja kemijske supstancije dopamina u dijelu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalni gangliji). Bolest je nazvana po liječniku iz Londona dr. Jamesu Parkinsonu, koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti.

U filmu ''Povratak u budućnost'', koji mu je donio veliku svjetsku slavu

Upravo kada je cvjetala njegova hollywoodska karijera, Fox je morao započeti s novim načinom života. Liječnik mu je tada kazao kako ima još najviše 10 godina života ispred sebe. Michael J. Fox na tu je prognozu do sada 'dodao' još 15 godina!

Mnogi i danas pamte njegovu ulogu Martyja McFlyja iz serijala filmova ''Povratak u budućnost'', ali i mnogo drugih uspješnih uloga.

Unatoč teškome oboljenju, ostao je pun humora, realističan i nadasve simpatičan čovjek, koji živi svoj život.

"Ustanovio sam kako mogu igrati bilo koju ulogu, pod uvjetom da ti likovi imaju Parkinsonovu bolest", kaže Michael J. Fox, s puno prefinjenog humora u sebi.

Kao realna osoba, on si ne gaji nikakve lažne nade, niti ima posebna očekivanja.

"Što god da će se dogoditi, dogodit će se. Nadam se da će biti dobro, vjerujem uvijek u dobro. Moje prihvaćanje ovoga nije nikakva rezignacija. Sposoban sam stvari prihvaćati onakvima kakve jesu i ići kroz život dalje, kako bi pokušao stvari unaprijediti i promijeniti koliko je to moguće", govori ovaj glumac.

Dijagnozu je, što je vrlo zanimljivo, dobio usred snimanja filma „Doc Hollywood“, ali je to sedam godina držao za sebe. Kasnije je još snimio i filmove „The American President“ (1995.) i „Stuart Little“ (1999.). Radio je koliko se moglo, jer je razmišljao kako će kraj karijere brzo doći.

Zakladu „Michael J. Fox Foundation for Parkinson‘s Research“ osnovao je 2000. godine za istraživanje bolesti, a do sada je prikupljeno 650 milijuna dolara za te namjene.

U svakodnevnoj borbi s bolešću, Fox je imao i lošijih i boljih trenutaka.

"Moj najveći problem je ravnoteža. Tu je bolest prepredena. Padneš nekoliko puta dnevno, a kad ti je 55 godina, svjestan si da ti više nije 25", objašnjava on realitet svoje bolesti.

Michael J. Fox sa suprugom Tracy Pollan i sinom Samom prilikom dodjele „Golden Globe Awards“ 2013. na Beverly Hillsu

Kako bi se uspješnije borio protiv nekontroliranog podrhtavanja tijela, prakticira meditiranje.

"Ne drhtim jedino kad spavam. Tada je mozak u jednoj fazi koja znači da se čovjek ne kreće. Ako počnem drhtati, znači da se budim. Slično je i kad meditiram. Ukoliko to radim na savršen način, onda se i moj mozak smiri, odnosno, prestanem se tresti", kaže Michael J. Fox.

Na pitanje što bi drukčije radio kada bi se mogao vratiti u prošlost, kazao je kako ništa ne bi radio na drugi način.

"Moji su korijeni u ovome životu, u ovome razdoblju i sadašnjem vremenu", pojasnio je.

Michael J. Fox. je od 1998. godine oženjen glumačkom kolegicom Tracy Pollan (56), a imaju četvero djece (sin Sam (27), bliznakinje Aquinnah i Frances (21), te još najmlađa kćerka Esmé (15)).

Kopirati
Drag cursor here to close