Aukcija

Na prodaju Titov namještaj iz Vile Lapad

Lifestyle / Flash | 30. 07. 2012. u 15:13 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je vila Josipa Broza Tita u uvali Lapad vraćena nasljedniku bogate dubrovačke obitelji Banac Marojici Miloslaviću, Agencija za upravljanje državnom imovinom (Audio) odlučila je sav namještaj iz bivše državne rezidencije prodati putem aukcije.

Na aukciji se našlo 115 predmeta iz Vile Lapad s početnom cijenom od 200.000 kuna. Među predmetima su krevet na kojem je Tito spavao, fotelje u kojima se odmarao te stol za kojim je jeo. Najskuplji predmet je klavir C. Bechstein, koji je država procijenila na oko 2700 eura, a stilski stolić procijenjen je na 2000 eura. Ljubiteljima Titovog lika i djela najzanimljiviji će biti krevet dimenzija 225x240 centimetara. Njegova početna cijena je 500 eura.

Većina namještaja je u lošem stanju, a i nemaju veliku umjetničku vrijednost pa su, prema mišljenju poznavalaca starina, cijene realne.

Tito u spomenutoj vili, sagrađenoj 1936. godine, nije često boravio, jer je, kako je poznato, nije pretjerano volio. Za razliku od Tita, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić u njoj je rado boravio.

Kopirati
Drag cursor here to close