Trebaju li nam ovakvi spomenici?

Na koga nišani tenk u sarajevskom parku?

Trebaju li Bosni i Hercegovini spomenici koji simboliziraju retoriku rata?
Lifestyle / Flash | 04. 10. 2017. u 00:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskazivanje patriotizma, izraz pijeteta ili prosto zloupotreba memorijala u političke svrhe – pitanja su sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće od rata naovamo.

Posljednji primjer najave izgradnje spomenika specijalcima odreda "Bosna" u sarajevskom parku, prekoputa Druge gimnazije pokreće još jednu dilemu – što se njime želi reći.

Tenk na kojem pet pripadnika Specijalne jedinice "Bosna" slavi njegovo zarobljavanje idejno je rješenje spomenika koji će, kako kažu nadležni, podsjećati na značajnu ulogu hrabrih specijalaca u obrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Radi se o originalnom i tijekom rata zaista zarobljenom tenku, a bit će postavljen u parku prekoputa Druge gimnazije.

Upravo to je bio i povod da nevladina organizacija "Mreža za izgradnju mira" postavi pitanje – trebaju li Bosni i Hercegovini spomenici koji simboliziraju retoriku rata.

Usprkos neospornoj ulozi i hrabrosti specijalaca tijekom ratnih godina, ovaj spomenik mogao bi slati krivu poruku mladim generacijama.

"Meni je glavno pitanje: što mi učimo svoju djecu, učimo li svoju djecu da je rat dobra stvar, da su bombe, puške, tenkovi dobra stvar? Učimo li djecu da su oni 'gore', s druge strane, loši, da su ti koji nas mrze i koji će nas napasti ponovno? Borimo se protiv militarizacije s bilo koje strane da dolazi, i bilo kojeg oblika da je. Tenkovi, oružja su loša stvar i nešto što nama ne treba. Mi znamo što je rat i mi ne želimo novi rat", kaže koordinator "Mreže za izgradnju mira" Goran Bubalo.

Bubalo ističe da su pokrenuli peticiju borbe protiv postavljanja tenka.

Cijeli tekst pročitajte na Radiju Slobodna Europa.

Kopirati
Drag cursor here to close