Prognoza i ceste

Na jugu kiša, na sjeveru snijeg

Lifestyle / Flash | 04. 01. 2016. u 06:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne padaline se očekuju ponegdje u Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne. Do kraja dana i u večernjim satima padaline se očekuju i u cijeloj zemlji.

Uglavnom će padati kiša, koja se može lediti u dodiru s tlom. U višim područjima susnježica i snijeg. Padaline u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni umjerenog, a u ostatku zemlje slabog intenziteta.

Puhat će slab do umjeren vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -12 do -6, na jugu od -1 do 4, a najviša dnevna od -3 do 2, na jugu od 6 do 10 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

U Bosni i Hercegovini jutros nema većih zastoja u odvijanju prometa. Zbog niskih temperatura vozači se upozoravaju na moguću poledicu na kolovozu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Uz maksimalno opreznu vožnju savjetuje se i posjedovanje zimske opreme, koja je zakonski obvezna na putevima u BiH dok za teretna vozila obvezno je korištenje lanaca na prevojima: Karaula, Nišići, Romanija, Rogoj i Han Pogled.

Od puteva s aktualnim radovima izdvajaju se: M-16,2 Jablanica-Prozor, M-17 Stup-Rajlovac, puteve na širem području Mostara (sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu), te petlju Blatuša u Zenici i magistralni put M-5 Sarajevo tranzit.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na snazi je zabrana prometa za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti na graničnom prelazu Izačić.

Kopirati
Drag cursor here to close