Senzacionalan projekt

Na Glavnom kolodvoru u Zagrebu otvara se hostel u napuštenim vagonima

Lifestyle / Flash | 28. 11. 2014. u 13:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, u tri napuštena i neiskorištena vagona, u siječnju bi trebao biti otvoren prvi željeznički hostel u kojem će spavaća kola biti preuređena u sobe.

Poštanski kolosijek, koji nalazi odmah uz glavnu poštu u Branimirovoj, već je zakupljen, prvi vagon je pri kraju preuređenja, a ugovor za ostale trebao bi se potpisati ovih dana.

U prvom kupeu bit će recepcija na kojoj će se gosti upisivati i odakle će ih se upućivati u sobe. Nakon što se smjeste, recepcioner će im doći u kupe s pokretnom fiskalnom blagajnom i naplatiti noćenje, piše Jutarnj list.

U svakom će kupeu biti tri kreveta, jedan fiksni i dva rasklopna. Najjeftiniji će biti gornji rasklopni krevet - noćenje na njemu stajat će samo pet eura. Prema prvim procjenama, cijeli kupe moći će se unajmiti za tridesetak eura. U ukupno tri vagona na jednom kolosijeku bit će 90 kreveta.

Željeznički hosteli ideja su poduzetnika Zvonka Momčilovića. Razradio je projekt i prijavio ga Ministarstvu turizma za poticaje, a prošle ih je godine i dobio - 250 tisuća kuna. Od tada traju pregovori s HŽ-om, izrada tehničke dokumentacije i nabava vagona.

U kolovozu je njegova tvrtka Adriatik željeznički hosteli s HŽ Infrastrukturom sklopila ugovor o zakupu neiskorištenih željezničkih kolosijeka na šest kolodvora za obavljanje turističko-ugostiteljske djelatnosti.

''Ugovor je sklopljen nakon prethodno izrađenih i odobrenih tehničkih rješenja. Naime, riječ je o specifičnom projektu, prvom takvom u Hrvatskoj, kojem je Ministarstvo turizma dalo visoku ocjenu i nagradilo ga'', objasnila je Martina Elizabeta Lovrić iz Uprave HŽ Infrastrukture.

Za jedne šetnje Branimirovom Zvonko Momčilović je uočio napuštene vagone i kolosijeke, a kako je ekonomist s iskustvom u turizmu, odmah mu je sinula ideja. Napominje da je njegova obitelj generacijama vezana za željeznicu.

''I moj otac, brat i nećak bili su strojovođe, a i sam sam završio Željezničko-tehničku školu te sam prije studija kratko radio na željeznici'', kaže Momčilović, koji vjeruje u svoju ideju i njezin uspjeh.

''Htio sam ponuditi nešto novo, što još ne postoji na našem tržištu. Ovaj će hostel biti namijenjen ponajprije mlađim putnicima kojima je na putovanju važnija blizina centra i ušteda od komfora. Turizam mladih u velikom je porastu i oni će sigurno prepoznati ovaj tip smještaja'', kaže direktor tvrtke Adriatik željeznički hosteli.

Cijeli projekt, koji uz zagrebački uključuje i hostele na kolodvorima u Splitu, Zadru, Šibeniku, Rijeci i Puli, stajat će ga između 2,5 i 3 milijuna eura, a financirat će ga poduzetničkim kreditima, piše Jutarnji list.

Vagone će nabaviti izvana jer su oni koje je mogao otkupiti od HŽ Putničkog prijevoza bili u lošem stanju.

''Svaki vagon moramo preurediti, osigurati sanitarne čvorove i instalacije, na čemu već surađujem s tvrtkom iz Slavonskog Broda. Postoji mogućnost da iz Njemačke stigne i vagon na kat. Prvi vagoni na zagrebačkom kolodvoru mogli bi biti otvoreni već u siječnju'', optimističan je Zvonko Momčilović.

Kopirati
Drag cursor here to close