Rupert Murdoch

Na današnji dan rođen je čovjek koji je zavladao svjetskim medijima

U ranim sedamdesetima kupuje prve novine u SAD-u. Ubrzo dobiva američko državljanstvo, te ulazi na američko televizijsko tržište. Kupuje televizijski lanac Metromedia i započinje izgradnju televizijske mreže FOX.
Lifestyle / Flash | 11. 03. 2024. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Medijski magnat Rupert Murdoch

Rupert Murdoch, australsko-američki je medijski magnat, rođen je na današnji dan, 11. ožujka 1931. u Melbourneu.

Izgradnjom News Corp. stvorio je jedan od najvećih svjetskih medijskih koncerna koji ima oko 800 tvrtki u više od 50 zemalja.

Otac mu je bio australski novinar sir Keith Murdoch, od koga je Rupert 1952. godine naslijedio udio u novinsko-radijskoj kući News Limited (ograničenoj uglavnom na južnu Australiju). To nasljedstvo Rupert Murdoch višestruko je umnožio.

Proširio se na cijelu Australiju, a zatim i na Veliku Britaniju, gdje je 1969. godine kupio list The Sun. Njega je Murdoch pretvorio u tabloid, nakon čega je list doživio velik uspon.

Godine 1981. kupio je Murdoch i novine The Times koje su imale izrazito dugu tradiciju.

U Velikoj Britaniji razvijao je Rupert Murdoch tijekom 1980-ih satelitsku televizijsku mrežu Sky.

U ranim sedamdesetima kupuje prve novine u SAD-u. Ubrzo dobiva američko državljanstvo, te ulazi na američko televizijsko tržište. Kupuje televizijski lanac Metromedia i započinje izgradnju televizijske mreže FOX, pošto je kupio znameniti 20th Century Fox.

S vremenom je od Foxa nastalo u SAD-u cijelo medijsko carstvo, koje uključuje televizijske programe (Fox News itd.) i filmsku produkciju (između ostaloga Titanic i Avatar).

S vremenom je Murdoch za sebe osigurao i The Wall Street Journal, National Geographic Channel, kao i izdavačku kuću HarperCollins.

Video: Rupert Murdoch: the life and times of a media mogul

Murdoch i njegovi mediji, osobito Fox u SAD-u, uvelike su na udaru kritika.

News of the World iz grupe medijskog magnata Ruperta Murdocha ugašen je 2011., kada je otkriveno da su novinari tog tabloida kršili zakon prisluškujući govornu poštu 4000 ljudi, poznatih osoba, političara i žrtava zločina poput 13-godišnje djevojčice Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve.

Prisluškivanjem njezine govorne pošte novinari su naveli policiju na pogrešan trag i otežali istragu. Afera je razotkrila da su novinari kupovali podatke od policije, zbog čega su ostavke podnijeli šef policije i njegov pomoćnik.

Neki su policajci uhićeni kao i bivši savjetnik za medije premijera Davida Camerona, a novinar koji je prvi progovorio o skandalu pronađen je mrtav.

Danas je Rupert Murdoch jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, s više od 12 milijardi dolara.

Murdoch iza sebe ima četiri braka. Nedavno se zaručio sa svojom djevojkom Elenom Žukovom. Vjenčanje će se održati u Kaliforniji, u Murdochovom vinogradu i imanju Moraga.

New York Times je objavio da je Žukova iz Moskve, ima 67 godina i umirovljena je molekularna biologinja.

Video: How One Man Made Billions By Rebranding "Information"
Kopirati
Drag cursor here to close