Sarajevo

Muzej u duginim bojama: Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije

Lifestyle / Flash | 16. 05. 2016. u 09:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) će 16. i 17. svibnja osvijetliti duginim bojama Historijski muzej u Sarajevu. Time će obilježiti Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) te podići svijest o pravima osoba lezbijske, gej, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) orijentacije.

Američko veleposlanstvo i USAID će istovremeno biti domaćini prijema u ponedjeljak, 16. svibnja, 2016. godine, u Historijskom muzeju, gdje će veleposlanica SAD u BiH, Maureen Cormack i zastupnica državnog parlamenta, Maja Gasal-Vražalica pritisnuti prekidač za osvjetljenje muzeja što simbolizira raznolikost i obavezu poštivanja ljudskih prava svih osoba. Goste iz institucija BiH vlasti, nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice zabavljat će Božo Vrećo i Mark Luis.

Homofobija i dalje predstavlja problem u svijetu, a Sjedinjene Američke Države su posvećene borbi protiv homofobije kao i svih drugih oblika netolerancije. U Bosni i Hercegovini se LGBTI osobama često uskraćuju ljudska prava i temeljne slobode. LGBTI zajednica je i dalje marginalizirana i gotovo nevidljiva grupa. Posljednjih nekoliko godina došlo je do nekolicine homofobičnih incidenata, uključujući i nasilje poput nedavnog martovskog napada na kino ArtCinema Kriterion u Sarajevu.
"Ovo je nastavak duge tradicije USAID-a u promoviranju jednakosti i ljudskih prava za sve. Svi ljudi trebaju živeti bez straha od diskriminacije, bez ijednog izuzetaka," izjavio je direktor misije USAID-a Peter Duffy dodajući da svi "moramo ustati protiv netolerancije i diskriminacije".

Kako bi se osigurala podrška podržavala pravima LGBT osoba, USAID će osigurati grant fond od 100.000 dolara za pružanje podrške lokalnim organizacijama koje se zalažu za ljudska i građanska prava LGBTI osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close