Stogodišnja zabrana

Muslimanima dozvoljeno korištenje toalet papira

Lifestyle / Flash | 09. 04. 2015. u 10:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon stoljeća zabranjivanja, korištenje toaletnog papira je proglašeno kao halal od turskog nadležnog vjerskog autoriteta Diyanet.

Turska uprava za vjerska pitanja izdala je fetvu (muslimansko vjersko rješenje) u kojem se navodi kako je danas prihvatljivo koristiti toaletni papir za osobnu higijenu, ali samo ako nemaju gdje naći vodu.

''Ako ne možete pronaći vodu za čišćenje, mogu se koristiti i druga sredstva. Iako neki izvori smatraju da su neke vrste papira neprikladne za čišćenje (kao npr. toalet papir), nema nikakvih problema kada se koristi toaletni papir'', izvijestio je Hurriyet Daily News.

Zabrana upotrebe toalet papira osnovana je od strane Qadaahul Haajaha, koji je postavio pravila o pojedinostima kada i kako se musliman može olakšati.

Pravila su postavljena prije izuma toaletnog papira i WC sjedala. Iako nije obvezno, ovo su u pravilo poštovali brojni Muslimani, javlja RT.

Između ostalog, pravila nalažu kratku molitvu prije i nakon odlaska u toalet, 'posao' se ne smije obavljati stojeći.

Čak i prije nešto su uvedena najnovija pravila, neki proizvođači su pravili ''halal toalet papir, s oznakom odobrennja lokalnih muslimanskih vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close