Teq sportovi

"Mozzart Teqvoly Winter Tour" na šest bh. planina, “sport budućnosti” koji osvaja srca

Za samo godinu dana koliko su sportovi na teq stolovima dostupni bh. tržištu, došlo je do masovne popularizacije sudjelovanja u ovakvim sportskim natjecanjima.
Lifestyle / Flash | 05. 01. 2022. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teq sportovi nakon samo godinu dana na bh. tržištu u potpunosti su osvojili srca svih Bosanaca i Hercegovaca, a nova turneja "Mozzart Teqvoly Winter Tour" s manifestacijama koje promoviraju sport u jednoj potpuno novoj dimenziji počinje od 15. siječnja na planini Jahorina, a sav prihod od kotizacija ići će Fond za liječenje oboljelih bh. građana Udruženja Pomozi.ba, čime su organizatori željeli još jednom da istaknu društvenu odgovornost i da još jednom skrenu pažnju na ljude, koji su u potrebi.

Nakon prošlogodišnjih Teqvoly Winter Cupova na Bjelašnici i Jahorini u organizaciji ACAR Eventsa, koji su po prvi put u svijetu održani na snijegu, a koji su ujedno i u potpunosti ispunili sva očekivanja i priredili nezaboravne natjecateljske vikende, najbrže rastući sport sada će biti predstavljen na šest bh. planina. Pored Jahorine, domaćini će biti: Bjelašnica, Igman, Trebević, Vlašić i Ponijeri.

Za samo godinu dana koliko su sportovi na teq stolovima dostupni bh. tržištu, došlo je do masovne popularizacije sudjelovanja u ovakvim sportskim natjecanjima i kao rezultat toga na kraju su i prvi bh. reprezentativci koji su nedavno nastupali na "Teqvoly International Gala" turniru u Budimpešti i uz odlične ostvarene rezultate osvojili i prestižne nagrade.

Zbog svega nabrojanog, a i činjenice da su mnogi prepoznali naš iskren i predan rad, uzbuđenje koje donosi "Mozzart Teqvoly Winter Tour" garantira nam da zabave i sportskog spektakla sigurno neće nedostajati. Početak turneje će se održati na Jahorini 15. siječnja, a zatim i na Bjelašnici, Igmanu, Trebeviću, Vlašiću i Ponijerima.

"Očekujemo veliku posjećenost i natjecateljske amatere i profesionalce iz regije i Europe. Želja nam je nastaviti priču koju smo pokrenuli u prošloj godini te se nadamo da će ovaj novi sport privući još veće interesiranje nego prethodne godine. Pobjednike čeka veliki nagradni fond od 6.000 KM i druge bogate nagrade naših sponzora, a bez kojih organizacija i realizacija ne bi bila moguća", poručili su iz ACAR Events.

Sponzori ovogodišnjeg Teqvoly Winter Tour-a

Generalni sponzor: Mozzart Bet BiH

Premium sponzori: BH Telecom, Red Bull BiH & Garmin by Navigo

Srebreni sponzori: Ludi za Poli - Perutnina Ptuj, GBT3 sportska oprema, NeonLux, Yubacom - Led advertisement, Hotel Termag Jahorina, Hotel Blanca Resort & Spa

Partneri turneje:

Olimpijski centar Jahorina, Olimpijski centar Bjelašnica i Igman, Općina Travnik, Općina Kakanj, Elements, Sportski savez Kakanj & Pomozi.ba

Radijski partner: RSG Radio, Antena Sarajevo, Radio MIX

Šta je teqvoly i u kojem formatu će odigrati turnir?

Teqvoly je urbani sport temeljen na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu, tzv. TEQ stolu. Sport je utemeljen u Mađarskoj 2012. godine, a pravila nalažu da sudjeluju četiri igrača, odnosno dva po ekipi, bez obzira na spol i godine.

Sport slijedi poen-format bodovanja i može se igrati na raznim površinama: beton, pijesak i akrila; u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a na Bjelašnici će ovo natjecanje prvi put na svijetu biti održano na snijegu.

Što se tiče ostalih pravila, Teqvoly kao sport dozvoljava igračima maksimalno tri dodira, kao što je to slučaj u odbojci, a lopta se nakon toga mora prebaciti na protivničku polovicu, odnosno zakrivljenu površinu na drugoj strani.

Jedno od ključnih pravila jeste da se ne dozvoljava fizički kontakt između igrača i stola, čime je rizik od povreda minimalan.

Kopirati
Drag cursor here to close