Pustite brkove!

Movember - mjesec borbe protiv raka prostate!

Lifestyle / Flash | 01. 11. 2013. u 09:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Movember za one koji neznaju je jedna od najvećih humanitarnjih kampanja za prevenciju raka prostate, ali ujedno i za podizanje svijesti među muškarcima o važnosti prevencije i vođenja brige o svom zdravlju.

Svake godine tijekom mjeseca studenog milijuni muškaraca širom svijeta puštaju brkove, a sve u svrhu podizanja svijesti i edukacije o raku prostate.

Ovoj humanoj akciji prošle godine se priključila i nekolicina Mostaraca, te su krajem mjeseca bili organizirani i partyji u pojedinim lokalima, a nadamo se kako će i ove godine biti tako.

Jasno je da je cilj akcije upozoriti na važnost prevencije zloćudnih bolesti kod muškaraca. Važno je podsjetiti sve očeve, djedove, stričeve, susjede, rođake, koliko je bitno brinuti se o svom zdravlju.

Naglasak Movembera je na raku prostate - opakoj bolesti koja je drugi uzrok smrti kod muškaraca. Svake 2,8 minute ili 3 minute se dijagnosticira jedan novooboljeli od karcinoma prostate, a svake 13. minute netko umre.

Pojam Movember je kovanica riječi moustache (brk) i November (studeni) krenula je prije osam godina kao trademark malog pokreta u Australiji. Cilj ovog hvale vrijednog projekta smo već naveli, a ovo je važno posebice jer se o ovim problemima malo ili nikako ne govori u javnosti, a muškarci nisu baš ni skloni sami potezati teme poput prostate ili pregleda kod urologa.

U osam godina od začetka akcije, Movember se poširio diljem svijeta i prerastao u najveću kampanju za prvenciju raka prostate i podizanje svijestio važnosti vođenja brige o svome zdravlju u muškaraca.

Uz to, od brkana se očekuje da svojim primjerom potiču svoje prijatelje i poznanike da se krenu brinuti za svoje zdravlje te da doniraju u svrhu Movembra. Brkani se popularno nazivaju Mo Bros, a njihove bolje polovice koje ih podržavaju, Mo Sistas.

Pravila Movembra su jednostavna - muškarci započinju mjesec svježe obrijani i kroz cijeli mjesec puštaju brkove, a „suču“ brade.

Prustite brkove i priključite se kampanji!

Kopirati
Drag cursor here to close