Pravila zdrave ishrane

Mostarski školarci učili kako pripremiti zdrav obrok za školski odmor

Lifestyle / Flash | 24. 04. 2017. u 12:56 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenici O.Š. Ivana Gundulića u Mostaru danas su učili o zdravoj ishrani, jer jako je važno od malih nogu imati zdrave navike.

Naime, u organizaciji kompanije dm drogerie markt, u osnovnoj školi ''Ivan Gundulić'' u Mostaru se održala radionica o zdravoj ishrani za učenike i školsko osoblje. Radionicu je vodila dipl. nutricionistica Amela Ivković O'Reilly.

Koliko je zdrava ishrana učenika

Program je predavačkog karaktera, objasnila je O'Reilly, a stručnjaci danas prave procjenu prehrambenih navika učenika, najavljujući kako će za nekoliko mjeseci posjetiti školu da vide koliko su se navike djece promijenile.

''Želimo vidjeti koliko djeca jedu nezdrave grickalice, koliko jedu voća i povrća a koliko piju vode ili gaziranih pića. Želimo istražiti koliko su djeca aktivna, jedu li zdravo i u kojoj količini, nakon radionica želimo napraviti presjek da vidimo koliko su se promijenile dječje navike'', rekla je O'Reilly.

Djeci je važno pojasniti koliko je zdrava i izbalansirana ishrana važna za njihov rast i razvoj, kaže O'Reilly.

''Najveći problem kod djece je što većina njih ne doručkuje prije škole. To dovodi do nedostatka fokusa i koncentracije te djeca teže prate nastavu. Pri tome često posežu za grickalicama i nezdravom hranom. To pak dovodi do disbalansa šećera u krvi. Upravo u ovoj radionici smo nastojali objasniti važnost balansiranih obroka te štetnost nezdrave hrane

Za zdrave obroke u školi, vrlo važno je da se roditelji i djeca dobro organiziraju.

Što ponijeti na mali odmor

''Ono u čemu roditelji i djeca griješe je to da se ne pripreme za dan ispred sebe, učenici ponesu novac kako bi kupili sebi neke grickalice ili sendviče, a bilo bi bolje da se sendviči pripreme ujutro ili noć ranije. Primjerice može se napraviti sendvič od integralnog kruha, sa sirom, a sada je sezona povrća koje se također može staviti u sendvič. Ako se u sendvič može staviti mesa ili ribe, to bi bio super obrok jer onda imamo sve esencijalne masne kiseline. Također, možemo sačuvati ručak ili večeru od dana ranije. Ako nismo u prilici napraviti sendvič ili sačuvati večeru može se napraviti i neka forma zdrave salate. Treća opcija je da se ponese neko voće, primjerice jabuke ili kruške, u kombinaciji s orašastim plodovima'', savjetovala je O'Reilly.

Korina Tomičić učenica osmog razreda je rekla kako ona i njene kolege nastoje jesti zdravo na odmorima.

''Mi se nastojimo hraniti zdravo tako što na malim i velikim odmorima kupujemo zdraviju hrane, a ne čipseve i nezdrava pića. Trudimo se ponijeti malo zdravije sendviče od kuće, a u školi smo imali niz aktivnosti; pravili smo piramidu prehrane imali smo dane kada bi nosili od kuće i jeli neko zdravo voće i povrće…'', rekla nam je Korina.

Zajedno za zdrav život

Inače, ova radionica potječe iz DM-ove kampanje ''Zajedno za zdrav život'', kojom žele osvijestiti ljude da promijene svoj nezdrav način života.

''DM kao i sve ostale društveno odgovorne kompanije, zalažu se za unaprjeđenje zdravih životnih navika, jer iznimno je važno zdravo se hraniti. Važno je djecu naučiti što je zdrava prehrana, koje su dobre navike, te koliko je važna fizička aktivnost, jer ono što sada ulažemo u sebe je dugoročno ulaganje'', rekli su predstavnici DM-a.

Kopirati
Drag cursor here to close