Amela Rebac

''Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo'': Priča o rajskom vrtu i mostarskom komšiluku

Lifestyle / Flash | 03. 03. 2017. u 11:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo'' je zapravo jedna priča o Mostaru i mostarskom komšiluku. Priča o tome kako su tanjuri ''letjeli'' kroz mahale, kroz stubišta zgrada da se  ljudima ponudi hrana'', rekla je za Bljesak.info Amela Rebac dugogodišnja novinarka i autorica knjige.

Knjiga ''Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo'' je priča prožeta povijesti, humorom i nadasve dobrim jelima.

''Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio je ''Majkicina kuhinja'' u kojoj su predstavljena sva starinska mostarska jela koja manje- više svi pravimo. Drugi dio su ''Jelovnici izgubljenog vremena, hrana i jela iz komšiluka '', a to su jela koja su pravile moje komšije tada u Cernici'', rekla je Rebac.

Što Mostarci vole jesti?

Kaže nam kako u knjizi donosi pozitivnu atmosferu koja je nekada vladala u Mostaru. Spominje Predraga Matvejevića i mostarskog liječnika prim. dr. Drago Hlubnu, čija je žena išla neni Alaginici kako bi je naučila kuhati.

Rebac kaže kako je raštika bila nezaobilazno jelo u cijeloj Hercegovini, te kako su buredžici jelo koje svi Mostarci vole.

''Najčuvenije mostarsko jelo su buredžici. Nema Mostarca odavde do Australije koji ne voli buredžike. To se nigdje ne pravi osim u Mostaru, Ja zapravo demantiram priču da su buredžici burek zaliven kiselim mlijekom. Nije. Ima tu drugih tajni, drugačije se pravi'', objašnjava Rebac.

U knjizi ''Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo'' se spominju razna jela poput japraka, sogan dolme, juha, raznih kolača. Rebac nije zaobišla ni jela od tikava ili smokvi.

Rajski vrt

''Ovo je priča o drugačijem Mostaru, rajskom vrtu koji je pun povrća'', rekla je Rebac i dodala da se u knjizi spominju jela koja nisu vezana samo za Mostar. Kao primjer je izvodila dubrovačku rozatu.

''Mostar je splet istoka zapada, sjevera i juga, Mediterana i ovdje su se spletom okolnosti sudarale sve kulture'', rekla je Rebac.

Knjiga ''Mostarski kuhar, hrana za dušu i tijelo'' bi trebala biti predstavljena u rujnu. Izdavanje knjige su podržali HT Eronet, Turistička zajednica, Odvjetnički ured Škoro i Fondacija Slipičević.

Rebac je 2012. godine predstavila knjigu ''Svjedok vremena''. Ova knjiga je ustvari transkript emisija koje je radila i koje su nastale na valovima radija Studio 88 u razdoblju od 2000. do 2008. godine kroz emisije ''Srijedom u srijedu''. Tu su i priče, komentari, tekstovi koji su izlazili u novinama, časopisima.

Kopirati
Drag cursor here to close