Domovi zdravlja

Mostarske zdravstvene ustanove šalju medicinsku opremu u Ukrajinu

Ravnateljica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda izjavila je kako je zadovoljna rezultatima trodnevne akcije.
Lifestyle / Flash | 16. 03. 2022. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom zdravlja Mostar je u suradnji s ostalim zdravstvenim ustanovama s područja Mostara i Hercegovine protekla tri dana prikupljao medicinsku pomoć za Ukrajinu.

Ravnateljica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda izjavila je kako je zadovoljna rezultatima trodnevne akcije.

''Odazvale su se sve zdravstvene ustanove iz Mostara, neki domovi zdravlja iz Županije, obični ljudi, naši zaposlenici. Oni su kupili i donijeli ono što misle da treba. Po završetku akcije sve ćemo spremiti i to ide odmah za Sarajevo'', rekla je Bevanda.

Ona je podsjetila da se prikupljala isključivo medicinska oprema koja je u ovom trenutku najpotrebnija liječnicima u Ukrajini.

''Donirano je zaista mnogo stvari, u vidu infuzija, lijekova protiv bolova, lijekova za sniženje temperature, antibiotika, lijekovi za inhalaciju, gaze, otopine za previjanja... Jedna privatna firma koja se bavi medicinskom opremom je donirala dva EKG-a, a od Doma zdravlja Mostar išlo je još nešto do aparature u vidu inhalatora'', istaknula je Bevanda.

Video: Mostarske zdravstvene ustanove šalju medicinsku opremu u Ukrajinu

Dodala je kako su pomoć donirali brojni pojedinci, kao i privatnici koji su izrazili želju da ostanu anonimni.

Dom zdravlja je već ranije uputio jednu pošiljku po čovjeku iz Ukrajine koji je svoju obitelj doveo u Međugorje, a koji se nakon toga vratio natrag u Ukrajinu. Ta pošiljka je bila prevelika da stane u osobni automobil, pa su se iz Doma zdravlja Mostar odlučili organizirati kako bi poslali još veću pošiljku, navodi ravnateljica.

''Pozvali smo ukrajinsko veleposlanstvo koje nas je spojilo s jednom udrugom, koja trenutačno prati ovaj cijeli proces i koja nam je objasnila gdje, kako, šta. Nakon toga smo poslali poziv, pošto smo mi jedna mala ustanova s ograničenim resursima i svjesni smo da naše neće biti dovoljno, da se priključi više ljudi i stvarno je dobar odaziv'', kazala je Bevanda.

Sva prikupljena pomoć ide danas za Sarajevo, odakle će organiziranim konvojem otići u smjeru Ukrajine.

Ako se sukob u Ukrajini nastavi, Bevanda je rekla kako će vjerojatno biti još sličnih akcija.

''Drage volje ćemo biti organizatori, ako bude potrebno još ovakvih akcija. Bit ćemo kanali za dopremanje, doniranje i slanje te pomoći'', zaključila je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close