Bez kazni

Mostarska stabla okovana plakatima i smrtovnicama

Lifestyle / Flash | 23. 04. 2015. u 09:44 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drveća su već prolistala i ulicama Mostara daju bajkovit prizor, no plakati, oglasi i smrtovnice zalijepljene po deblima uništavaju dojam ali i krše propise.

Naime, prema Odluci o komunalnom redu, Službenog glasnika grada Mostara radi zaštite javnih zelenih površina, između ostalog zabranjeno je i guljenje kore stabla, zasijecanje, zarezivanje, savijanje, kidanje, zabadanje noževa, zabijanje eksera i vijaka, stavljanje plakata na drveće i slično.

''Komunalni inspektori i inspektori zaštite okoline već su počeli akcije. Uz provjeravanje javnih površina, tj jesu li izdana potrebna odobrenja za zauzimanje javne površine, provjeravaju i pišu kazne za postavljanje reklama i plakatiranje na zabranjenim mjestima'', rekao je za Bljesak.info Hilmo Đidelija šef službe za inspekcijske poslove pri Gradskoj upravi Grada Mostara, dodajući kako su svi propisi navedeni u Odluci o komunalnom radu.

Prema Zakonu o Javnom redu i miru, tko na javnom mjestu ističe plakate, objave, oglase i smrtovnice suprotno propisima jedinice lokalne samouprave, kaznit će se novčanom kaznom od 50 KM na licu mjesta.

Na poznatoj šetnici Nikole Šubića Zrinskog, koja je proglašena najljepšom u Mostaru, čak i šire postavljeni su plakati i oglasi na debla stabala, a ništa bolje nije ni na stabilnima u ostalim gradskim ulicama.

U našoj galeriji fotografija pogledajte 'proljetnu razglednicu' mostarskih stabala

Također, u Liska ulici nepoznati romantičar ili romantičarka debla drveća je iskoristio za poruku svojoj ljubljenoj osobi, te je na 11 stabala ispisano ''Medo volim te''. Inače, ulica je zaštićena u sklopu ambijentalne cjeline Rondo koja se nalazi na listi peticija Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Grad je stavio površine za ljepljene smrtovnica i oglasa, no unatoč tome one se i dalje lijepe po stablima i rasvjetnim stubovima. U nagrđivanju izgleda grada i uništavanja stabala najviše pridonose ugostiteljski objekti koji plakatima oglašavaju svoje zabave čime ujedno i etuketiraju sebe kao zagađivača, no čini se da ih inspekcije ne mogu pronaći.

S druge strane oglasno panoi postavljeni na mostarskim ulicama pogotovo oni svjetleći neiskorišteni su i prepušteni vandalima.

Kopirati
Drag cursor here to close