Zeleni razvoj

Mostarci učili o pametnom trošenju energije

Lifestyle / Flash | 04. 09. 2014. u 17:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'', koji UNDP u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske provodi na području Bosne i Hercegovine u Mostaru je održan edukativno-zabavni događaj na temu efikasnijeg korištenja energije, smanjenja potrošnje i uštede troškova.

Ovaj edukativno-zabavni događaj ima za cilj informirati što veći broj građana, prvenstveno mladih o važnosti pametnog korištenja energije za budućnost planete, a svi prisutni građani dobili su savjete i edukativne brošure na ovu temu.

Najmlađi su kroz kviz znanja odgovarali na pitanja o energiji, a najbolji odgovori bili su nagrađivani poklonima.

''Realizacijom ovog projekta želimo ukazati na veliki značaj koji za životnu sredinu, te razvoj i budućnost države ima pametno korištenje energije. Cilj projekta je da se široj javnosti približe principi energetske efikasnosti, a da bi se efikasno mogli provesti u skladu s europskim direktivama, te da se na taj način otvore i nova radna mjesta. Putem ovog događaja želimo prvenstveno mladim osobama ukazati na koji način mogu dati svoj doprinos u zaštiti okoliša i smanjenju potrođnje energije, te ujedno uštedi novca i samim time poboljšanju kvalitete života'', kazao je voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić.

Osim Mostara, slične aktivnosti su organizirane i u Sarajevu, Zenici i Goraždu, a u tijekom rujna će biti organizirane u Banja Luci, Bijeljini, Bihaću, Doboju, Livnu, Orašju, Širokom Brijegu, Prijedoru, Travniku, Trebinju i Tuzli.

''U želji da poboljša vlastitu kvalitetu života čovjek nemarno koristi prirodne resurse, što rezultira, svjedoci smo, rušenjem ravnoteže u prirodi i stvaranjem niza problema. U takvom ambijentu postalo je jasno da pristup prirodi mora biti zamijenjen odgovornim odnosom, prema sebi ali i prema društvu. Cilj ove kampanje jeste podizanje svijesti javnosti o dobrobitima racionalnog korištenja energije, te kroz praktične primjere o mjerama energijske efikasnosti pružiti savjete koje doprinose uštedi novca, zdravijoj zajednici i zaštiti okoliša'', kazala je koordinatorica za odnose s javnošću u Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH Nedžla Buljina.

Cilj projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'' je smanjiti trošenje javnih sredstava na potrošnju energije i vode, te omogućiti povoljan ambijent za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje ''zelenih radnih mjesta'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close