Strancima ne smrdi

Mostarci, smrdi li Vam grad?

Lifestyle / Flash | 23. 06. 2014. u 07:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar se našao u vrhu popisa istočnoeuropskih gradova koje treba posjetiti te među najboljim balkanskim odredištima, koje strani mediji i specijalizirani portali preporučuju turistima. 

No, unatoč prestižnim priznanjima koje Mostar od stranaca redovito dobiva za ljepotu i turistički potencijal, izgleda kako njegovo stanovništvo ne cijeni ljepotu i izgled grada. Tome svjedoči smeće po ulicama, zatrpani šahtovi, uništene i polomljene klupe, zagađena rijeka.

Igrališta za djecu su u većini slučajeva uništena, zidovi zgrada išarani, a napušteni objekti su često izvor zaraze i nesnosnog smrada.

Iako je ovo realno stanje u Mostaru za koje su najveći krivci njegovi stanovnici, strani portali redovito ga uvrštavaju na liste najljepših turističkih odredišta.

Dva ponosna priznanja

Naime, portal Enjoyourholiday.com stavio je Mostar na vrh popisa istočnoeuropskih gradova koje treba posjetiti.

''Mostar se nalazio u sredini hrvatsko-bosanskog sukoba, te je teško oštećen u ratu. Poznatom Starom mostu je vraćen stari sjaj i pomoću starih fotografija uspjeli su stvoriti točnu repliku. Velika tradicija skokovi sa Starog mosta godišnja se održava u srpnju, pa ako ga planirate posjetiti na ljeto nemojte ih propustiti. Mostar je vrlo lijep istočnoeuropski grad s tirkiznom rijekom, elegantnim minaretima i sjajnim bijelim kamenom. Posjetnici njegove izmučene prošlosti su još uvijek vidljivi, ali su postali dio bosanskog šarma'', stoji u opisu Mostara.

Pored Mostara na popisu istočnoeuropskih gradova još se nalaze Ljubljana (Slovenija), Zadar (Hrvatska), Beograd (Srbija), Kijev (Ukrajina), Talin (Estonija), Suceava (Rumunjska), Krakow (Poljska), Kotor (Crna Gora), te Budimpešta (Mađarska).

Bogata arhitektura

Ovo je Mostaru drugo priznanje u veoma kratkom vremenu. Naime, nedavno je uvršten na listu najboljih turističkih destinacija na Balkanu.

''Smješten na rijeci Neretvi, Mostar je jedan od najstarijih gradova u BiH. Također, on je jedan od nekoliko gradova s bogatim naslijeđem Osmansko-islamske arhitekture. Simbol Mostara je Stari most sagrađen iznad Neretve za vrijeme vladavine Osmanlija 1556. godine'', stoji u njihovu opisu.

Na ovom popisu su se našla Plitivička jezera (Hrvatska), Sveti Stefan (Crna Gora), Bledsko jezero (Slovenija), Meteora (Grčka), Nasebar (Bugarska), Drakulin dvorac, Rumunjska, Sarande (Albanija) i Niš (Srbija).

Priznanje za najčistije gradove među kojima su Olso, Helsinki, Kopenhagen definitivno je Mostaru promaklo, što ne čudi, ali kako navedena priznanja ne bi ostala samo dio lijepog sjećanja, potrebno je podignuti svijest građana kako se ne bi ugušili u vlastitom smeću i smradu.

Potrebno je da smeće ne bacaju po ulici, da ne uništavaju sve novo i dobro u ovom gradu. Što će ostati novim generacijama, a i što će turisti vidjeti, ako će se smeće bacati s balkona, a fekalije ispuštati u kako kažu ''tirkiznu'' Neretvu?

Inače, kako smo ranije pisali, prema riječima Marice Raspudić iz Odjela za mobilijar i dekor Grada Mostara  grad bi trebao dobiti 50-ak novih kanti za smeće. One do danas nisu postavljenje. Ista je najavila obnavljanje mobilijara u parku Zrinjevac, ali ni on naravno nije obnovljen.

Kopirati
Drag cursor here to close