Happily divorced

Mostarci se najviše žene i najviše razvode

Lifestyle / Flash | 23. 09. 2014. u 08:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar prednjači po broju sklopljenih brakova, ali i razvoda u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Od mjeseca siječnja do kraja lipnja u gradu na Neretvi se razvelo 29 parova, dok su u cijeloj županiji u istom razdoblju razvedena 34 para.

Pred Mostara, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku tri razvoda su zabilježena u Jablanici, te po jedan u Prozoru u Konjicu.

Ne postoji gotovo niti jedan mjesec da Mostarci nisu u statistici razvedenih. Naime, u mjesecu lipnju 2014. godine u cijeloj županiji je razvedeno šest parova, svih šest parova su iz Mostara. U istom mjesecu u Mostaru je sklopljeno 60 brakova, a u cijeloj županiji je sklopljeno 113 brakova.

Dugoročan i skup postupak razvoda

Ni mjesec svibanj 2014. godine nije za Mostarce prošao bez razvoda. Razvedeno je 17 parova, od ukupno 20 parova koji su se odlučili razvesti u HNŽ-u.

Podsjećamo, prema podacima mostarskog Centra za socijalni rad najčešći razlozi za razvod su psihičko i fizičko nasilje, razne ovisnosti droga, alkohol i kocka, zatim loša financijska situacija, preljuba, te različitost karaktera, kako često navode.
Sam postupak razvoda je dugoročan.

Par koji se odluči razvesti najprije odlazi u Savjetovalište, no ako to ne urodi plodom, pokreće se postupak razvoda. Sam postupak razvoda košta u prosjeku oko 600-700 KM, ali to nije fiksna cijena. Naime, u obzir treba uzeti sve od cijene usluga odvjetnika, do broja rasprava koje se održavaju prilikom postupka.

Ukoliko osoba koja se razvodi nema novca za odvjetnika Centar za socijalni rad upućuje osobu koja se želi razvesti Centru za besplatnu pravnu pomoć.

Mostar, iako je prvi po broju razvoda, prvi je i po broju sklopljenih brakova. U pola godine u gradu na Neretvi brak je odlučio sklopiti 231 par.

U prošloj godini 2013. sudbonosno ''da'' su izgovorila 996 para u ovoj županiji, dok je u prvih šest mjeseci 2014. godine u ovoj županiji sklopljen 454 brak.

Parovi ne budu ni godinu dana u braku

U HNŽ-u je nastavljen trend razvoda od prošle godine kada se razvelo 128 parova. Najčešće se prema statistici u ovoj županiji razvode žene u dobi od 25 do 29 godina, te muškarci od 30 do 34 godine.

Prema trajanju braka u HNŽ-u u 2013. godini najveći broj razvedenih parova bio je u braku od pet do devet godina (27 parova). Također, tri para su se razvela čiji brak nije trajao ni godinu dana.

Nakon pune godine dana braka 11 parova se odlučilo razvesti, dok je sedam parova to učinilo nakon tri godine braka.

Kopirati
Drag cursor here to close