Inicijativa za zakonsku regulativu

Mostar: Tko je nadležan za davanje Invalidske iskaznice?

Mostar ujedinjen za inkluziju, održan okrugli stol o važnosti invalidskih iskaznica
Lifestyle / Flash | 24. 04. 2023. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za Down sindrom Mostar održala je u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću okrugli stol simboličkog naziva ''Da! Ja sam osoba s invaliditetom''.

Tema okruglog stola je predstavljanje projekta ''Inicijativa za zakonsku regulativu invalidskih iskaznica'' sa ciljem usuglašavanja stavova i potreba organizacija osoba i roditelja djece s invaliditetom.

Foto: Udruga Down syndrom Mostar / S okruglog stola


Na okruglom stolu sudjelovala je veliki broj nevladinih organizacija u HNŽ-u i Gradu Mostaru koje su aktivno sudjelovale u konstruktivnoj diskusiji i dale potporu ovom projektu sa obećanjem da će aktivno zagovarati ovaj ozbiljan, važan i potreban dokument kako bi Inicijativa bila prihvaćena, što je i jedan od zaključaka okrugloga stola.

''Izdvojiti ćemo još neke od važnijih zaključaka kao što su:

  • Postotak invaliditeta za OSI koji bi trebali imati pravo na raspolaganje Invalidske iskaznice bi trebao da se kreće u rasponu 50% do 100 %.
  • Centri za socijalni rad trebaju biti nadležni za izdavanje Iskaznica.
  • Institucija koja ima najviše jedinstvenih podataka za OSI je Centar za socijalni rad, tu bazu podataka treba koristiti.
  • Jako je značajno pridržavati se vremenskih rokova za pokretanje inicijative po procedurama i nadležnostima, uz sugestije stručne radne skupine.
  • Iskaznica je potrebna OSI, a naročito za one čiji invaliditet nije vidljiv prostom oku.
  • Podatci u Iskaznici ne smiju biti u sukobu sa Zakonima, Pod zakonima, Odlukama nadležnih institucija.
Foto: Udruga Down syndrom Mostar / S okruglog stola

Ovi Zaključci će biti prezentirani predstavnicima Javnih institucija , političkim predstavnicima (zastupnicima u parlamentu FBiH), pojedincima, OSI i OOSI, navodi se u priopćenju udruge za Down syndrom Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close