Bristol

Mostar: Studenti na predavanju o feminizmu

Lifestyle / Flash | 06. 03. 2016. u 20:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom hotelu 'Bristol' predavanja za studente održale su Zilka Spahić Šiljak i Zlatiborka Popov.

Predavanja su održana u sklopu drugog Omladinskog foruma, a na repertoaru su bile teme 'Zašto feminizam?' o kojoj je govorila Spahić Šiljak, te tema 'Ženski pokret u postdejtonskoj BiH' o kojoj je govorila Popović.

Pozdravni govor uime Omladinskog foruma uputio je Marko Vrljić. "Uhvatili smo se u koštac s ozbiljnim temama, smatrajući da je veoma važno u ovdašnjem društveno-političkom kontekstu govoriti o obrazovnome sustavu, povezanosti jezika i nacionalizma s ciljem segregacije u obrazovanju, te povezanosti religije i politike", kazao je Vrljić.

"Zbog čega je važno biti feminist i feministica danas? To je svakako važan mandat za sve žene i muškarce jer opresija nad ženama, njihovo isključivanje i marginalizacija još uvijek postoje, ali ne samo žena - nego i drugih grupa.

I sve dokle god bude postojala opresija i isključivanje, kao i kršenje ljudskih prava, bit će potrebe da govorimo o feminizmu, te da se i identificiramo kao feministi i feministice", kazala je Spahić Šiljak.

"Paradoksalno mi je u zadnje vrijeme čuti kako se odbacuju tekovine Međunarodnog dana žena, kako to nije naša tradicija, kako je to zapadni izum, kako nam je to zapravo nametnuto i da nas se ne tiče.

Zaboravljamo zbog čega su važne tekovine Međunarodnog dana žena - ponajprije zbog prava glasa i, naravno, radničkih prava, o kojima vrlo malo danas govorimo", navodi Spahić Šiljak.

Kopirati
Drag cursor here to close