Odgojni program

Mostar: Predstavljen 'Teen STAR' - program koji će učiti mlade o seksualnosti i vrijednostima

Lifestyle / Flash | 29. 08. 2016. u 10:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošli tjedan u Mostaru je na aktivu stručnih suradnika pedagoga Hercegovačko-neretvanske županije predstavljen cjeloviti odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti "Teen STAR", priopćeno je iz Hrvatske kulturne zajednice (HKZ) Troplet.

Predavači su bili prvi educirani i certificirani voditelji toga programa u BiH i to Dijana Ereš, Marijo Marić i Marijana Goluža, koji su ujedno i članovi HKZ-a Troplet.

U uvodnom dijelu u radionicu, prisutnima je ponuđeno da razmisle i pokušaju odgovoriti na različita pitanja i to odakle danas mladi dobivaju informacije o spolnosti, kakvi su njihovi stavovi i ponašanje, kakve su posljedice tog ponašanja, ima li razloga za zabrinutost te je li program spolnoga odgoja danas potreban.

Prisutni su se složili kako je spolni odgoj potreban, a pitanje je samo kakav bi taj odgoj trebao biti i tko bi ga trebao provoditi.

Ciljevi:
* razjašnjavati vlastite ideje i stavove o muškom i ženskom spolu
* razvijati i jačati vlastiti identitet i poštivanje sebe i drugih
* kritički razmišljati o porukama i prikazivanju spolnosti u okolini i medijima
* postati svjestan vlastite plodnosti (fizičke sposobnosti majčinstva/očinstva)
* početi prepoznavati smisao, značenje i posljedice seksualnog ponašanja
* povezivati spolnost s općeljudskim vrijednostima (ljubav, vjernost, iskrenost...)
* uvidjeti važnost iskrenog prijateljstva i vrline čistoće za razvoj sposobnosti za pravu ljubav
* razumjeti da seksualna aktivnost nalazi smisao samo u potpuno predanom i cjelovitom odnosu (braku)
* postati sposoban za donošenje vlastitih slobodnih i odgovornih odluka
* razvijati stav da je svaka osoba jednako vrijedna, bez obzira na njezino ponašanje ili stavove
* početi uviđati važnost kvalitetne komunikacije unutar obitelji
* razvijati osjećaj poštovanja prema daru života
* razvijati sposobnost za ostvarivanje pravog prijateljstva, kvalitetne veze, braka i obitelji.

Voditelji programa su prisutnima predstavili temeljne sastavnice i ciljeve programa "Teen STAR", cjelovitoga odgojnoga programa za mlade o ljudskoj spolnosti.

Kako se navodi u priopćenju, program mladim ljudima daje prigodu da upoznaju stručno utemeljene činjenice, te da se na osobnoj razini oduševe za pogled na ljudsku spolnost u svjetlu kršćanskih i općeljudskih vrednota i razvijaju se prema istinskoj zrelosti i sposobnosti za pravu ljubav.

"Pomaže im novonastalu tjelesnu spolnu zrelost (plodnost) uklopiti u sve aspekte svoje osobe i života - fizički, emocionalni, intelektualni, društveni i duhovni. Riječ STAR je kratica od izvornog naziva programa: Sexuality Teaching in the context of Adult Responsibility (Učenje o seksualnosti u kontekstu odgovornosti odraslih). STAR ujedno predstavlja zvijezdu, ili cvijet, čiji krakovi, ili latice, predstavljaju aspekte ljudske osobe koji zajedno čine cjelovitu osobu", navodi se u priopćenju.

Program je 80-tih godina 20-tog stoljeća osmislila i proširila u svijetu dr. Hanna Klaus, liječnica specijalistkinja ginekologije i porodništva, voditeljica Centra za prirodno planiranje obitelji u Washingtonu, SAD.

"Ovakav pristup izrazito je potreban danas kada su djeca i mladi svakodnevno izloženi utjecaju medija i sveprisutnoj propagandi prezervativa i ostalih sredstava 'zaštite' u društvu i u školama, kada se najčešće ne navode stvarni i cjeloviti podatci i tako zavaravaju mladi ljudi, što rezultira sve raširenijim negativnim posljedicama", navodi se u priopćenju.

Teen STAR je namijenjen svim mladima, adolescentima, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

"Program polazi od onoga prirodnoga što postoji u svakom čovjeku i usmjerava prema općeljudskim, univerzalnim vrijednostima. Ako se provodi u katoličkoj sredini, mogu mu se dodati i religijski sadržaji koji predstavljaju sažetak učenja o spolnosti i tzv. "teologije tijela" pape Ivana Pavla II.

Nazočni pedagozi su iskazali izniman interes za program "Teen STAR" i uvjerenje kako bi jako koristio mladim učenicima te postoji nada da će ovaj cjeloviti odgojni program za mlade o ljudskoj spolnosti naći svoje mjesto u odgojno-obrazovnom procesu srednjoškolaca u HNŽ-u kao i u drugim županijama, ali i na razini Federacije i cijele Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close