edukacija

Mostar: Počela obuka za dadilje

Lifestyle / Flash | 31. 05. 2016. u 12:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U „Socijalno – edukativnom centru“ p.j. Mostar s nastavom su počeli polaznici obuke kroz javno važeći „Program osposobljavanja za obavljanje poslova dadilje“. Dobrodošlicu im je poželjela voditeljica SEC p.j. Mostar Tanja Raič Tarčuki. Tijekom prvog dana nastave polaznici su se međusobno upoznali, a voditeljica SEC podružnice Mostar ovom prigodom naglasak je stavila na njihove pojedinačne vještine, znanja i iskustvo koje će imati priliku razmijeniti učeći jedni od drugih tijekom procesa osposobljavanja.

‘’Većinski dio obuke čini konkretna praksa u ustanovama javnih vrtića Mostara, koju će polaznici proći nakon uspješno usvojenih teorijskih znanja i uvježbanih vještina u SEC kabinetu, dok će ih cijelo vrijeme obuke pratiti i mentorski voditi naš trenerski tim stručnjaka kojeg čine liječnici pedijatri, medicinska sestra, odgajatelji i pedagozi, te psiholog“, objasnila je Tanja Raič Tarčuki.

Zahvaljujući roditeljima i dadiljama koje žele profesionalno obavljati svoj posao tim Socijalno – edukativnog centara je kreirao obuka za 'Dadilje'. Kroz obuku u SEC-u polaznici će naučiti kako njegovati i hraniti dijete u skladu s standardiziranim procedurama za pojedini uzrast, te pripremiti uvjete za odmor djeteta. Kako poticati razvoj djeteta u svim njegovim razvojnim oblastima. Naučit će sve aspekte brige o cjelokupnom razvoju djeteta, kroz kreiranje, biranje i organiziranje igara i aktivnosti, te asistiranju pri izradi školskih i domaćih zadataka. Kao i sa svim polaznicima SEC-ovih programa i sa budućim Dadiljama će rad tim stručnih trenera. Neovisno o primarnom stručnom polju djelovanja, i s ovim trenerskim timom SEC je intenzivno radio na usavršavanju po andragoškim standardima koji će svojim obrazovnim vještinama razviti buduće certificirane Dadilje. Program je javno je važeći i nakon završetka polaznici će dobiti certifikat i uvjerenje te pravo upisa novog zanimanja u radnu knjižicu.

SEC u Mostaru djeluje od 2013. godine i pored ovog novog Programa u Mostaru su organizirane i druge javno važeće, formalne obuke: „Program osposobljavanja za pružanje podrške i asistencije osobama s intelektualnim teškoćama“ (PP), „Program osposobljavanja za radne instruktore za osobe s invaliditetom“ (RI), te “Program osposobljavanja za obavljanje poslova njege starih osoba”. SEC intenzivno radi i na razvoju kompetencija i vještina profesionalaca te pored ovih formalnih programa nudi i organizira i neformalne obuke. Neformalno obrazovanje je organiziran proces učenja i obrazovanja usmjeren ka usavršavanju, specijalizaciji i dopunjavanju znanja, vještina i sposobnosti prema posebnim programima koje izvode organizatori obrazovanja.

Višestruke su prednosti stručnog osposobljavanja i obrazovanja odraslih. Ovaj vid osposobljavanja s jedne strane povećava osobama mogućnost za zaposlenje, jer su polaznici većinom osobe koje su već dugi niz godina na evidencijama za zapošljavanje. S druge strane, sam proces obrazovanja odraslih je izuzetno dinamičan, s naglaskom na grupni i interaktivni rad, čime te osobe nemaju osjećaj da se ponovno nalaze u školskim klupama. Više informacija o programima i obukama koje SEC provodi svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici SEC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close