Altruist

Mostar obilježio Međunarodni dan djece ulice

Lifestyle / Flash | 13. 04. 2016. u 06:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan djece uključene u život i rad na ulici ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcijuma za djecu ulice, vodeće međunarodne mreže posvećene realiziranju prava djece uključene u život i rad na ulici širom svijeta i otada se obilježava svakog 12. travnja.

Povodom toga dana Udruga 'Humanitarna organizacija Altruist' u sklopu koje djeluje Dnevni centar za djecu, organizirala je 11. i 12. travnja edukativno - kreativne radionice za roditelje i djecu korisnike usluga centra, kao i projekcije filmova.

Glavni cilj radionica bio je skrenuti pozornost roditeljima i djeci na važnost obrazovanja, kao jedan od osnova za poboljšanje kvalitete njihovog života što će im pomoći da osnovne probleme prevaziđu i budu samostalniji i sigurniji u društvu. Upravo velik broj djece koja borave, odnosno žive i/ili rade na ulici je isključen iz obrazovnog sustava, te na taj način im se krše temeljna prava koja su im Zakonom zajamčena.

Kao odgovor na probleme djece uključene u život i rad na ulici, osnovan je i Dnevni centar, koji je samo jedan od mreže Dnevnih centara koji se nalaze širom Bosne i Hercegovine. Na području Mostara Dnevni centar predstavlja jedino organizirano mjesto pružanja pomoći djeci ulice i djeci koja su u riziku da to postanu.

Svrha Dnevnog centra je poduzimati pozitivne korake u osiguravanju zaštite i pružanja pomoći djeci. Rad se bazira na rad unutar Dnevnog centra i rad na terenu. Korisnici svakodnevno imaju najmanje jedan obrok, mogućnost kupanja, pranja odjeće, dobivanje čiste odjeće i obuće, mogućnost sudjelovanja u društveno- edukativnim, kreativnim, savjetodavnim, preventivnim radionicama kojima je svrha opismenjavanja, resocijalizacije, jačanja njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, razvijanja osnovnih životnih navika.

Kopirati
Drag cursor here to close