Traži se odgovor

Mostar: Je li žena u svetim knjigama diskriminirana ili ravnopravna?

Lifestyle / Flash | 07. 03. 2017. u 10:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu obilježavanja 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, Udruga FORMA F organizirala je prezentaciju projekta "Žena u svetim knjigama: Diskriminirana ili ravnopravna".

Po riječima izvršne direktorice te udruge Mirjane Penave, cilj je projekta aktualizirati potrebu raspravljanja o slici i tumačenju uloge i položaja žene u svetim tekstovima i vrednovanju međusobnih odnosa spolova sukladno najnovijim društvenim i teološkim spoznajama.

''Kroz ovaj projekt želimo s aspekta vrsnih teologinja i teologa čuti o stvarnom položaju žene, o tome je li žena diskriminirana ili nije, je li ovaj 'gender' prisutan u svetim knjigama ili je samo prisutan u vjerskim zajednicama'', kazala je Penava.

Dodala je, između ostalog, kako su svete knjige pisali i prevodili muškarci te da ih muškarci i tumače s opet, kako je kazala, upitnom osviještenošću o njihovim spoznajama i njihovom viđenju položaja muškarca i žene.

''Jednostavno želimo da kad žena ili muškarac čitaju svete knjige da se muškarac ne osjeća kao pobjednik, a žena kao poražena ili potlačena te da od rođenja nužno ne moraju prihvaćati uloge koje su im nametnute višestoljetnim patrijarhalnim interpretacijama'', pojasnila je Penava.

Implementacija projekta počet će u drugoj polovici ožujka, a on će biti implementiran, kako je kazala, na tri lokacije za šest općina u BiH: Sarajevo, Istočno Sarajevo, Mostar, Nevesinje, Jajce i Jezero.

Projekt je financijski podržan od Ekumenske inicijative žena iz Omiša, koja, kazala je Penava, ženu vidi kao promotoricu, ne samo dobrih vibracija unutar obitelji nego i nekoga tko će u društvu dati svoj doprinos kroz promociju mira, tolerancije i suživota.

Prezentacija projekta "Žena u svetim knjigama: Diskriminirana ili ravnopravna" održana je uz "Kavu s novinarkama i novinarima" u Hotelu "Ero" u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close