''Prijevod riječi Gunga ne postoji''

Mostar i Stari grad pričaju o ljepoti i gostoprimstvu GUNGE

''Na generacije se prenosilo samo GUNGA, po čemu je i nastavio da živi u narodu. ''
Lifestyle / Flash | 02. 03. 2023. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta ''Džemal Bijedić'' u Mostaru, okupljena na predmetu Marketing, učeći i usvajajući nova znanja, uradila je istraživanje bazirano na pričama starijih članova familija i komšiluka, koji su svoje prve izlaske, simpatije, sastanke i druženje vezali za kafić čuvenog Mostarca, Jusufa Hrnjičića, poznatog po nadimku GUNGA.

Foto: Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta  / Gunga

Šta ćemo, kako ćemo, gdje ćemo - idemo kod GUNGE. Kafana u strogom centru stare jezgre grada Mostara, stotinjak metara udaljena od čuvenog mosta - Kriva Ćuprija, zvala se upravo tako - GUNGA.

Ponosan na svoga oca

Znatiželja i istraživanje studenata odveli su ih do Hadže, njegovog sina, od koga su pobliže saznali da je Gunga nadimak oca, gdje ga je samo bliža rodbina i prisnija raja poznavala po imenu i prezimenu, svima je bio prepoznatljiv po nadimku Gunga.

  / Hadže-Điđi Gungin sin

''Na generacije se prenosilo samo GUNGA, po čemu je i nastavio da živi u narodu. Ovaj nadimak je jednostavno došao iz naroda, objasnio je njegov sin. Strance, pa i raju koja nije odrastala u Mostaru uglavnom zanima, kako kažu prevod i/ili značenje GUNGA, međutim kad im se kaže da prevod riječi ne postoji, stranci ostaju pomalo zbunjeni i simpatično ponavljaju GUNGA, što im je teško i za izgovor, te se izmami osmijeh svima'', navodi se u priopćenju studenata u gdje Gungin sin kaže: ''Raja se sjeća GUNGE, moga oca, a to mi mnogo znači''.

Foto: Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta  / Gunga nekada

GUNGA i dalje živi

Istraživački duh i daljnja saznanja, studente su doveli do gosp. Envera Hrnjičića, Gunginog brata, od koga su saznali kako je ova obitelj otvorila kafanu, a poslije VilluEnver je studentima objasnio kako su 70-tih godina naslijedili od oca jednu parcelu na veoma atraktivnoj lokaciji u kojoj su prepoznali dobru poslovnu priliku. Došli su na ideju da bi mogli otvoriti kafanu, to je bilo nekako interesantno i novina toga vremena. Kafana je radila dobro, velika je posjećenost bila, pjevalo se, slavili rođendani, nove godine, dan žena, našao se uvijek neki razlog za slavlje, ali eto i plakalo se, život je to.

Foto: Studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta  / Studentice s Enverom

''Devedesete su učinile da kafana prestaje se radom, a nakon sticanja uvjeta za ponovno aktiviranje došlo se na ideju otvaranja nečeg novog, originalnog, što nije ni apartman niti klasični hotel - počela je s radom Villa Gunga'', obrazložio je Enver.

''Ocu bi bilo drago, da vidi kako je na istom mjestu gdje smo imali kafanu, nastavila s radom Villa, umro je 1992. godine, ali je nastavio da živi s mostarskom rajom i svima nama'', izjavio je Hadže-Điđi sin Gunge.

Kopirati
Drag cursor here to close