Posjet donatora

Mostar: Humanitarna organizacija Altruist pruža pomoć djeci ulice

Lifestyle / Flash | 01. 04. 2015. u 10:28 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica međunarodne organizacije Save the Children za područje Euro-Azije Irina Saghoyan, posjetila je 31. ožujka 2015. godine Udrugu 'Humanitarna organizacija Altruist' u Mostaru.

Saghoyan je prethodno izrazila želju upoznati aktivnosti Save the Childrena u Bosni i Hercegovini tijekom svog posjeta, a Udruga Altruist već tri godine uz financijsku potporu ove organizacije implementira projekat Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu.

Dubravka Andrić, direktorica Udruge Altruist, je zajedno sa djelatnicima Dnevnog centra predstavila rad Udruge, a razgovarano je i o značaju Dnevnog centra, te aktivnostima i potpori zajednice.

Sastanku su nazočili i Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children u BiH, te Amir Basic i Aida Bekic iz ove organizacije.

Inače, Dnevni centar za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu je projekt koji se od listopada 2011. godine realizira u Udruzi 'Humanitarna organizacija Altruist' na inicijativu donatora organizacije Save the Children, uz potporu Centra za socijalni rad Grada Mostara.

Pružanje pomoći djeci ulice

Na području Mostara predstavlja jedino organizirano mjesto pružanja pomoći djeci ulice i djeci koja su u riziku da to postanu. Svrha Dnevnog centra je poduzimati pozitivne korake u osiguravanju zaštite i pružanja pomoći djeci.

Rad se bazira na rad unutar Dnevnog centra i rad na terenu. Korisnici svakodnevno imaju najmanje jedan obrok koji je osiguran iz Pučke kuhinje zahvaljujući suradnji sa Centrom za socijalni rad. Uz obrok djeca i roditelji imaju mogućnost kupanja, pranja odjeće, dobivanje čiste odjeće i obuće.

Kako kažu iz Altruista, s djecom se rade različite radionice u svrhu opismenjavanja, resocijalizacije, te učenja osnovnim higijenskim navikama. Radionice su društveno- edukativnog, kreativnog, savjetodavnog, preventivnog karaktera s ciljem jačanja njihovog samopouzdanja, samopoštovanja, razvijanja osnovnih životnih navika i sl.

Osigurava se psihosocijalna podrška svim korisnicima od strane stručnog osoblja koje je angažirano na projektu, psihologa, socijalnih radnika, te medijatora iz zajednice, asistenta na terenu, kao i velikog broja volontera koji su studenti određenih zanimanja na fakultetima društvenog usmjerenja.

Psihosocijalna podrška

''Aktivnosti se baziraju i kroz terenski rad. Obilaze se žarišna mjesta gdje djeca borave i provode vrijeme, odlazi se u kućne posjete, posjete romskim naseljima. Tim radom se obuhvaćaju cijelokupne obitelji iz kojih dolaze djeca, a s roditeljima se rade radionice na određene teme kako bi ih se informiralo, educiralo i usmjerilo na važnost odgoja djece, o pozitivnim mjerama roditeljstva, o pravima koja mogu ostvariti, usmjerava ih se na institucije preko kojih mogu ostvariti ta prava'', naveli su u priopćenju iz Altruista.

Istuču da je važnost projekta prepoznata i od relavantnih institucija, MUP-a HNŽ koji dovode djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju, Centra za socijalni rad, resornih ministarstava, Gradske uprave, Ureda Ombudsmana za ljudska prava i dr. Podrška je od izuzetne važnosti, jer tek uvezivanjem svih sustava, rad će postati djelotvorniji i učinkovitiji.

Kopirati
Drag cursor here to close