Prezentacija

Mostar: Bolnička prehrana ne mora biti dosadna

Lifestyle / Flash | 24. 06. 2016. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolnička hrana ne mora biti jednolična i bezukusna, i uz malo znanja i mašte mogu se dobiti jako ukusna i zdrava jela, rečeno je na prezentaciji programa stručnog usavršavanja iz oblasti dijetoterapije i režimske prehrane.

Proteklih pet dana, deset djelatnika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar sudjelovalo je u turnus programu stručnog usavršavanja, kojeg su organizirali Institut za turizam i okoliš Mostar, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije i SKB Mostar.

Na današnjoj prezentaciji predstavljen je niz jela pogodnih za dijetetsku i režimsku prehranu pacijenata.

Govoreći o bolničkoj prehrani, šef Dragan Visković, stručni suradnik Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, istaknuo je kako je glavni problem u našim bolnicama to što se sve svodi na meso, krumpire i tjesteninu.

''Mi smo ovdje pokušali pokazati da postoje brojne zdrave namirnice koje se gotovo nikako ne koriste. Masnoća na kojoj se kuha nije samo suncokretovo ulje i maslac, sol i papar nisu jedini začini. Napravili smo sarmu za koju 99 posto ljudi neće znati da u njoj nema ni grama mesa. Radili smo je sa sojom, tofuom, žitaricama, integralnom rižom i ječmom, a takva sarma u konačnici je jeftinija od sarme s mesom'', istaknuo je Visković.

Po njegovim riječima, ne radi se o egzotičnim namirnicama, već o uobičajenim prehrambenim proizvodima koji se mogu pronaći u 90 posto trgovina, a koje su jako zdrave.

''Ovdje se radi najviše o znanju i volji, a namirnice su najmanji problem'', istaknuo je Visković.

Klinički nutricionist SKB Mostar Marija Marinović istaknula je kako se na osnovu stečenih znanja mogu uvesti određene promjene u toj zdravstvenoj ustanovi, od uvođenja namirnica koje se do sada nisu koristile do promjena u samom procesu pripreme jela.

''Pravilnu prehranu pacijenti uvijek doživljavaju kao nešto što baš i nije poželjno i ukusno, ali na ovim primjerima vidimo do se s malo ribe i piletine, s puno povrća i integralnih ugljikohidrata može dobiti zdravo i ukusno jelo'', kazala je Marinović.

Glavna medicinska sestra SKB Mostar Zdravka Lončar dodala je kako su djelatnici koji su prošli petodnevnu obuku stekli nova znanja o zdravoj prehrani, dodavši kako se nada da će oni ta znanja znati primijeniti u praksi.

Kopirati
Drag cursor here to close