Ograničenja

Moskva će biti trjeznija za blagdane

Prodaja alkohola bit će ograničena na mjestima javnih okupljanja i u okolici festivalskih lokacija.
Lifestyle / Flash | 13. 12. 2017. u 07:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Moskvi će od 30. decembra do 9. januara na snazi biti ograničenje podaje alkohola, rekao je za Ria Novosti čelnik moskovskog Odjela za sigurnost Vladimir Černikov.

Prodaja alkohola bit će ograničena na mjestima javnih okupljanja i u okolici festivalskih lokacija.

U Rusiji se zadnjih sedmica inače vodi rasprava o tome treba li se i kako zapriječiti prodaja alkoholnih pića vidno pijanim građanima. Neki su za, neki protiv, a neki upozoravaju da bi provedba takve zabrane naišla na niz poteškoća, prenijela je Hina

Tako Valerij Rjazanski iz Vijeća Federacije podupire prijedlog Ministarstva zdravstva za zabranu prodaje alkoholnih pića pijanim građanima, ali upozorava da bi se pritom mogle pojaviti poteškoće normativno-pravne naravi.

Ranije je Ministarstvo zdravlja predložilo izmjene saveznog zakona kojima bi se uvela nova pravila za trgovanje alkoholom, po kojima bi prodavači u dućanima, ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima mogli odbiti prodaju alkohola silno opijenim građanima.

"Podržavam tu inicijativu, samo bilo bi izuzetno složeno regulisati takav proces", kaže Rjazanski.

Podsjeća da se već duže vrijeme raspravlja o tome treba li pijanima osobama dopustiti ulazak u metro ili avion.

"To je pitanje konstantno na ivici konflikta", dodao je Rjazanski.

On upozorava da je nejasno kako bi se procjenjivao stepen opijenosti te da bi bilo teško poslati policajca ili drugu službenu osobu u sve prostore u kojima se drži piće, kako bi se zaštitilo prodavače mogućih nasrtaja odbijenih kupaca.

"Prijedlog je pozitivan, ali dvojim može li zaživjeti s obzirom na pravno-normativnu regulaciju", kazao je parlamentarac i dodao kako smatra neophodnim objasniti i uvjeriti pijane ljude da odustanu od nabavke alkohola.

Kopirati
Drag cursor here to close