Waste is Taste

Modni i kulturni potencijal ambalažnog otpada i ostalih odbačenih materijala

Lifestyle / Flash | 14. 07. 2014. u 09:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uspješne realizacije u Sarajevu, modni performans „Waste is Taste“ prvi put će će se održati u Mostaru i to ispred OKC Abrašević u subotu, 19.07.2014. godine u 21.00 sat.

Riječ je o performansu Baletnog ansambla Udruženja umjetnika „Bellarte“ u kojem se predstavljaju kostimi i kreacije napravljene od ambalažnog otpada i ostalih odbačenih materijala, a koje su nastale na radionicama „Waste is Taste“ prošle godine u Udruženju za promicanje kulturnog stvaralaštva „MLAZ“ u Počitelju.

Cilj performansa je da se materijalima koji bi inače završili na deponijama da nova vrijednost pretvaranjem u modne kreacije i kostime. Na taj način „Bellarte“ i „Mlaz“ u suradnji s prijateljem projekta Ekopakom, prvim ovlaštenim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom, podižu svijest o različitim mogućnostima ponovnog iskorištenja ambalažnog otpada.

Na mostarskom performansu će pored Baletnog ansambla Udruženja umjetnika „Bellarte“ i baletne umjetnice Nadže Pušilo nastupati i muzičari Sarajevske filharmonije - Vanja Rupar na trombonu i Faruk Jahić na perkusiji.

Osnivač projekta je mlada bh. dizajnerka Jasminka Hadžimehmedović, dok će svoje radove na izložbi predstaviti sljedeće dizajnerke: Katarina Bogdanović (Beograd), Jasminka Hadžimehmedović (Sarajevo), Ivana Lazarević (Beograd), Nevena Nikolić (Sarajevo), Merima Mujkanović (Zenica), Altijana Salispahić (Sarajevo) i Edina Sipić (Bihać).

Prijatelj projekta „Waste is Taste“, kompanije Ekopak, osigurati će tijekom performansa u Mostaru kante za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada.

Svi posjetitelji imat će priliku da odvojeno odlože svoj otpad u za to predviđene kante, te da tako podrže reciklažu ambalažnog otpada.

Ekopak podržava svaki način kreativne primjene ambalaže i ambalažnog otpada, jer i to utječe na očuvanje okoliša. „Waste is Taste“ je tradicionalan projekt, koji se već treću godinu održava u BiH.

Ulaz na performans je slobodan.

Kopirati
Drag cursor here to close