Moderni dizajn na dohvat ruke

Moć transformacije - kako moderne pločice oblikuju naš prostor

Bez obzira gradite li dom iz snova ili renovirate postojeći, biranje pločica je važan zadatak.
Lifestyle / Flash | 27. 05. 2024. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osim što će odabir modernih pločica oblikovati i transformirati prostor, može ga vizualno smanjiti ili povećati. Ako ne želite lutati, te tražite najbolja rješenja za vaš topli dom, u nastavku donosimo odgovore na sva pitanja koja možete imati.

Moderne pločice i estetski utjecaj

Već smo spomenuli kako pločice imaju moć transformacije te da određeni prostor mogu učiniti vizualno manjim ili većim.

Stručnjaci savjetuju da je kod malih prostora najbolje birati velike pločice, svijetlih nijansi, koje će vizualno povećati prostor. Budući da u manje prostorije uglavnom spadaju kupaonice i hodnici, savjetujemo da u tim prostorima birate takvu vrstu pločica.

Funkcionalnost

Uloga modernih pločica nije da samo izgledaju lijepo, nego da budu i funkcionalne. Uvijek birajte one koje su dobro otporne na vlagu, mrlje i razna oštećenja.

Ovog se pravila posebno držite u kuhinji, kupaonici te hodniku. Pitate se zašto? Zato što su ove prostorije jako prometne te je u njima potrebno imati pločice koje se lako održavaju.

Protuklizna svojstva

Ne moramo ni spominjati koliko je sigurnost u domu važna. Kad birate pločice za vaš mali kutak, nemojte se voditi samo njihovim izgledom, nego se pobrinite da ih prilagodite odabranim prostorijama.

Pločice u kupaonicama i na vanjskim površinama moraju imati protuklizna svojstva kako bi vam pružile sigurnost i smanjile rizik od klizanja.

Gdje i kako koristiti pločice velikih i malih formata?

Veličina i boje pločica mogu potpuno transformirati neki prostor, te bi se trebali voditi bitnim pravilima kod biranja istih. Veliki formati keramike poput onih u Modroj Stijeni predstavljaju revoluciju u svijetu keramike te su zavladale u arhitekturi i dizajnu interijera i eksterijera. 

Pločice velikih formata će vašem prostoru dati prostranost i eleganciju, te su idealne za hodnike i male kupaonice. U kupaonici, velike pločice mogu stvoriti luksuzni dojam, posebno ako odaberete one sa sjajnim premazom. Ako birate pločice velikih formata za pod, pobrinite se da se ne kližu. 

Ako ovakve pločice postavite u uske hodnike, vizualno će ih proširiti, posebno ako odaberete svijetle nijanse. Osim što će izgledati lijepo, potpuno će transformirati vaš prostor te će izgledati baš onako kako ste zamislili.

Pločice malih formata ili mozaici najbolje dolaze do izražaja kao elegantni detalji u kupaonici ili kuhinji. Možete ih iskoristiti ako želite naglasiti određeni dio te mu dati svoj pečat. Odlične su za oblaganje tuš kabine, rubova kade ili kao dekoracija u kuhinji.

Koje boje odabrati?

Neutralne boje poput bijele, svjetlosive ili bež će učiniti svaki prostor većim i svjetlijim. Idealne su za kupaonicu, kuhinju te dnevni boravak, posebno ako se radi o otvorenom konceptu.

S tamnim bojama trebate biti pažljivi te ih možete koristiti umjereno u prostorijama koje imaju dovoljno prirodnog svjetla. Tamnosiva ili crna boja će dodati dozu sofisticiranosti i elegancije ako ih upotrijebite onako kako vam stručnjaci predlažu.

Ako ste avanturističkog duha te se volite igrati sa živim bojama, prava mjesta za ovaj pothvat su kuhinja i kupaonica. Detalji u crvenoj, plavoj i zelenoj boji će osvježiti svaki prostor, te će vaš dom učiniti pravom oazom za odmor i uživanje.

Ako želite suptilan ali zanimljiv izgled, birajte neutralne boje s teksturom ili uzorkom. Imajte na umu da trebate biti pažljivi s uzorcima te znajte da je manje uvijek više.

Za kraj

Odabir pravih i modernih pločica nije nimalo lagan zadatak jer one zaista mogu oblikovati naš prostor. Važno je poslušati savjete stručnjaka i odabrati pločice koje su funkcionalne, sigurne i u skladu s vašim stilom.

Naš savjet za kraj: ne bojte se eksperimentirati s bojama i kombinacijama. Odaberite one pločice u koje ste se zaljubili na prvu, jer ćete jedino s njima oblikovati prostor koji je u potpunosti skrojen po vašoj mjeri. Sretno!

Kopirati
Drag cursor here to close